Collin: Stadsförare har inte rutin

NYHETER

Vi är två lag som möts på vägarna i jultrafiken. Men vi spelar inte i samma serie.

En del är rutinerade, vana, kör alltid långt och i alla väglag; De som spelar i Elitserien. Och så är det de andra, som kommer från stan, kanske bor innanför tullarna i Stockholm och som mest tar bilen till stormarknaden. Som inte har rutinen att köra i snöslask, som inte har långkörning i mörker inprogrammerad i ryggraden. De som spelar i Gärdsgårdsserien.

Och nu ska vi mötas där ute. Ibland på väg åt samma håll. Ibland i motsatt riktning. Ibland på samma planhalva. Ibland på varsin, med ett tunt vitt streck mellan.

”Kan bli problem”

Det kan gå. Men det kan också bli problem. Det bästa är att planera för den här ojämna matchen redan i förväg. Att ställa in sig mentalt och att räkna med att resan tar längre tid.

Väderprognosen talar om en hel del snöfall i de inre delarna av Sverige, från norra Värmland och Dalarna och i hela Norrlands inland. Men inte så mycket kyla. Det betyder slask och dålig sikt. Och där ska vi försöka samsas i något som liknar julefrid.

Till er som tycker att ni behärskar alla väglag säger jag: Var stora! Låt de orutinerade förarna också få komma in i matchen. Det gör ni främst genom att inte skrämma slag på medtrafikanterna.

Ligg inte i häcken på bilen framför, blinka inte med helljuset, undvik tuffa omkörningar, sväng inte in tvärt efter omkörningen. Och ingen som gör sitt bästa i 70 tycker om när det kommer ikapp en bil i mycket högre fart för att lägga sig två meter bakom. Ingen.

”Kör i er egen takt"

Till er som känner er osäkra säger jag: Kör i er egen takt. Försök aldrig hänga på dem som kör lite fortare än vad ni själva tycker känns rätt.

Men ni har också ett ansvar. Om det inte syns en enda bil längre fram, men det ligger tio bilar bakom, då är det något fel.

 Då har du blivit en stoppkloss, även om det står 70 på skylten och du håller 70 på mätaren (vilket dessutom ofta är 65 km/tim i verklig fart). Det är inte du som är polis. Sväng undan och släpp förbi. Annars växer irritationen där bak och då kommer de farliga omkörningarna.

Det låter kanske tjatigt att prata om samspel, och att se de andra på vägen om medtrafikanter, inte mottrafikanter. Men det gör skillnad.

Och det handlar inte bara om att rädda liv och undvika plåtskador, det handlar minst lika mycket om att öka trivseln på vägen.

Att köra i väg till sitt julfirande ska vara en glädje.

Inte en kamp.