Nu blir vi blåsta på vintervädret

avNiklas Eriksson

Publicerad:

Vinden har verkligen vänt på årstiden

1 av 2

Du ska inte tro det blir ­vinter.

Västliga vindar låter inte kylan sätta fart - i vare sig januari, februari eller mars.

- Det blir milda temperaturer över hela västra Europa och varmare än normalt i Skandinavien, säger meteorolog Todd Crawford vid WSI.

Vintern 2013-2014 har hittills bjudit på stormar och regn. Kyla och snö har däremot lyst med sin frånvaro i stora delar av landet.

Och så ser det ut att fortsätta - ända till våren.

Osäkrare efter januari

Amerikanska väderinstitutet WSI:s europeiska långtidsprognos för januari, ­februari och mars tyder på att mildvädret kommer ­hålla i sig.

- Prognosen för januari ­tyder på att det blir stormigt med milda temperaturer, ­säger Todd Crawford, meteorolog med ansvar för WSI:s säsongsprognoser.

Den varma vintern beror på ett västligt vindmönster enligt WSI:s prognos­modeller.

- Det ser ut att fortsätta så januari ut och det mönstret som råder hindrar den arktiska kylan från att ta sig ner över Europa. Särskilt östra Europa, västra Ryssland och Skandinavien ser ut att få mildare temperaturer än normalt, säger Todd Crawford.

- Ungefär så som det har varit under vintern hittills.

Prognosen blir osäkrare för februari och mars. Men i nuläget ser det ut att fortsätta med varmare väder även under dessa månader, enligt WSI:s prognos.

Blött i väst

- Alla modeller visar samma sak, det varma vädret ser ut att fortsätta ända till slutet på vintern, säger Todd Crawford.

SMHI har just nu utfärdat klass 2-varningar för höga flöden i delar av Västra ­Götaland efter att ett ihållande nederbördsom­råde ­parkerade i regionen.

Det ser ut att bli fortsatt blött.

Enligt WSI:s långtidsprognos får Skandinavien mer nederbörd än normalt.

Publicerad: