Turkiska ministrar avgår i muthärva

Foto: Erdogan den 24 december. På bilden syns bland andra Zafer Çaglayan, en av ministrarna som avgått.
NYHETER

Pengar har gömts i skokartonger och bankfack.

Tre ministrar har avgått – sju har avsatts.

Turkiets regering är i allvarlig gungning efter en korruptionshärva runt den statliga banken Halkbank.

Det är upplopp på gatorna i Istanbull i kväll. Enligt AFP möter 5000 demonstranter kravallpolis när de protesterar mot korruptionsskandalen som skakar landet.

Pengar i skokartonger

Det började för dryg vecka sedan när dagstidningen Radikal publicerade bilder som ska vara tagna under en razzia i inrikesministerns son Baris Gülers hem.

Bilderna visar mängder av US-dollar och euro i sex säkerhetsboxar. Vid en husrannsakan statliga Halkbanks bankchefs bostad beslagtog polisen 4,5 miljoner dollar gömda i skokartonger.

Tre ministrar – ekonomiminister Zafer Çaglayan, inrikesminister Muammer Güler och miljöminister Erdogan Bayraktar – avgick i dag.  Alla tre har söner som nämns i korruptionsutredningen.

– Jag avgår som minister och parlamentsledamot. Jag anser att premiärministern också borde avgå, sa miljöministern Erdogan Bayraktar på juldagen till NTV.

Mer hann han inte säga innan sändningen bröts enligt nyhetsbyrån AFP.

Ogynnsamt läge

Det regerande pragmatisk-islamistiska AK-partiet har länge anklagats för korruption av oppositionen, inte minst under sommarens protester på Taksim-torget i Istanbul. "Där AK-partiet finns, där finns korruption", skanderade demonstranterna då. Protesterna var de kraftfullaste mot premiärminister Erdogan sedan han kom till makten 2002.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan kallar korruptionshärvan en konspiration. Han anklagar ondskefulla utländska krafter för att lägga ut fällor i landet i syfte att skada "Turkiets enhet och integritet". Çaglayan och Güler sa samma sak i söndags.

Bedömmare uppfattar korruptionsskandalen som resultatet av en växande klyfta mellan Erdogan och den i USA bosatte inflytelserike imamen Fethullah Gülen. Gülen har, enligt AFP, stort inflytande på poliskåren.

Ersatt halva regeringen

Erdogan meddelar att han ersatt tio ministrar, alltså knappt halva regeringen, efter att tre av dem tidigare avgått, rapporterar AFP.

De ersätta ministrarna inkluderar EU-minister Egemen Bahis som ska ha nämnts i samband med korruptionsutredningen men som inte själv valt att avgå. Även bland annat inrikes-, justitie- och ekonomiministrarna byts ut.