Borg vill ha gräns för privata välfärdsägare

NYHETER

”Tror inte det är en bra form för att driva skolor”

Foto: Anders Borg.

Finansminister Anders Borg (M) vill införa en tioårsgräns för privata aktörer inom välfärden.

Målet är att få bort riskkapitalisterna.

– Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden, säger han till SVT.

Just nu pågår en utredning som ska ge svar på hur långsiktig man måste vara för att få bli ägare inom välfärden.

– Uppemot tio år tycker jag att utredningen ska ha som ingångsvärde, så vi har ett regelverk som gör att riskkapitalbolagen med stor sannolikhet inte kan fungera som aktörer inom de här branscherna. Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden, säger Anders Borg till SVT.

”Kortsiktighet bekymmersamt”

Tioårsgränsen ska inte bara gälla för skolan, utan även för vården och omsorgen.

– Jag tror att allt för mycket kortsiktighet är bekymmersamt, oavsett om det handlar om en skola eller om en vårdcentral. Då är det en poäng att belägga att hela verksamhetsinriktningen är långsiktig och präglas av både kompetens och lämplighet, och det är detta man ska hålla på med, att det inte är en kortsiktig placering, säger finansministern.

M har hittills sagt nej

Utspelet kommer efter den senaste tidens skandaler kring landets friskolor. När finansministern i fredags dömde ut riskkapitalister som ägare i skolan upprepade Socialdemokraterna sitt krav på en tioårsgräns, skriver SVT. Detta har Moderaterna hittills sagt nej till.

– Det har funnits ett starkt motstånd inom Moderaterna, men jag noterar också att partiet fladdrar alltmer med opinionen. Och jag välkomnar att man nu ser nyktert på verkligheten, men då krävs det också att man är beredd att definiera långsiktigheten, att det blir tio år, sade Socialdemokraternas talesperson Ibrahim Baylan (S) till SVT i lördags.