Nyheter

Hade kontakt med Niclas och Magnus innan de fördes bort

Av: 

Lisa Röstlund

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström har blivit bortförda av okända personer i Syrien.

NYHETER

En aktivist träffade nyligen Nicals Hammarström och Magnus Falkehed i Yabroud i Syrien.

Och läkarna Raphaël Pitti och Amer Kabakibo hade kontakt med dem dagarna innan de försvann.

– Det är en fullständig chock att Magnus och Niclas har kidnappats, säger Raphaël Pitti till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har träffat läkarna Raphaël Pitti och Amer Kabakibo i Libanons huvudstad Beirut, nära gränsen till Syrien.

Pitti är avdelningschef på intensiven på sjukhuset i franska Nancy, och initiativtagare till organisationen UOSSM, som utbildar syrier i krigssjukvård.

Hammarström och Falkehed hade mejlkontakt med Pitti och UOSSM sedan mitten av november, innan de reste till Syrien.

Skulle skildra läkarna

Enligt Pitti skulle journalisterna skildra hälsoläget och läkarnas arbete i Syrien. De ville ha hjälp att hitta pålitliga kontakter kring städerna Yabroud och Maloula, samma område som de i lördags förmiddag ska ha förts bort ifrån. Han vidarebefordrade mejlet till sina medarbetare.

Den 20 november mejlade Falkehed Kabakibo om att han befann sig i stadshuset i Yabroud. Dagen därpå, den 21, fick Kabakibo ett mejl från en kollega som berättade att han visat journalisterna runt på ett sjukhus i Rankous, nära Yabroud.

I tisdags fick läkarna veta att journalisterna kidnappats. I går eftermiddag har de skickat ett mejl till den läkare i Syrien som träffade Niclas och Magnus på sjukhuset, med en fråga om vem som sist såg dem, men inte fått svar.

”Kan ha svaret på gåtan”

Expressens reporter har varit i kontakt med en aktivist, som sedan tre år är aktiv mot syriska regimen, nära Yabroud. Mannen uppger att han träffade journalisterna för några dagar sedan inne i staden.

– De hade en ung tjej med sig som tillhör en aktivistgrupp. Det är en erfaren och bra grupp som brukar hjälpa utländska journalister, säger han till tidningen.

Aktivisten tror att journalisterna förföljts av kriminella grupper. Han uppger sig vara säker på att den unga kvinnan inte har något med bortförandet att göra.

– Vi måste ta reda på vem som var deras chaufför. Han kan ha svaret på gåtan om vilken grupp som ligger bakom, säger aktivisten till Expressen.

Karin Nylund på UD:s presstjänst säger till Aftonbladet:

– Vi har inget nytt. Vi har information att journalisterna är bortförda i lördags. Ambassaden i Damaskus som just nu arbetar från konsulatet i Beirut, utreder uppgifterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: