Läsarnas ilska mot försäkringsbolagen
Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2013-11-23
Berättar själva om sina upplevelser
Försäkringsbolagen struntar i läkarintyg och undviker att informera om det finstilta i sina avtal.
Mängder med läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättat om sin kamp för att få ersättning.
– Jag har gått miste om hundratusen kronor. Det känns för jävligt, säger Linda i Skåne.
Efter artiklarna om Felicia som nekades försäkring efter en våldtäkt och Melvin som hade för högt BMI, har tipsen strömmat in till Aftonbladet. Flera personer skriver att försäkringsbolag helt enkelt struntar i läkarintyg och annan dokumentation för att slippa betala ut ersättning. Andra vittnar om godtycke och till synes slumpmässig handläggning.
Nedan följer ett urval av de drabbade personerna:
Ändrade reglerna i smyg
– Min dotter fick diagnosen ADHD när hon blev 14 år. När jag lämnade in en anmälan till Folksam fick jag ingen ersättning. Tydligen hade bolaget infört en regel under tiden vi var kunder som sa att man var tvungen att ha tecknat försäkringen innan hon fyllde sex år. Jag tecknade försäkringen max ett halvår efter hennes sexårsdag. Jag har inte fått någon information under tiden min dotter har varit försäkrad. Totalt rör det sig om hundratusen kronor jag har gått miste om. Det är inte så roligt efter att ha betalat den barnförsäkringen i så många år, det känns för jävligt, säger Linda i Skåne.
Fick nej efter samtalsterapi
– När jag var gravid med min äldsta dotter 2009 kändes det ganska jobbigt, det var mitt första barn och jag var lite orolig. Så jag gick i samtalsterapi hos en psykolog. Efter att min dotter hade fötts ville jag skaffa en personförsäkring åt mig själv. Då kontaktade jag Länsförsäkringar och de skickade hem en hälsodeklaration. Där var jag ärlig och skrev att jag hade gått i samtalsterapi. Sen fick jag ett avslag på grund av psykisk ohälsa. Men jag hade varken varit inlagd eller ätit några mediciner utan bara gått och pratat en gång i veckan. Länsförsäkringar sa att jag kunde återkomma efter tre år och försöka teckna en försäkring på nytt, säger Victoria Fredriksson i Uppsala.
Struntar i läkarintyg
– I augusti 2013 fick jag diagnosen ME, det är en kronisk sjukdom som kortfattat innebär en svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med andra symtom. Jag ringde upp Trygg Hansa och anmälde min sjukdom när jag hade fått min diagnos. Efter ett tag fick jag besked om att min ansökan hade blivit avslagen. Anledningen var att Försäkringskassan hade nekat mig ersättning. Då ringde jag upp dem och bad dem kolla på anmälan igen. Efter det fick jag hem ett papper där det stod att min sjukdom omfattas av min sjuk- och olycksfallförsäkring. Men sen skrev de att jag inte har någon arbetsoförmåga i dagsläget, därför får jag ingen månadsutbetalning. Detta trots att min läkare bedömer att min arbetsförmåga är nedsatt med 100 procent, något som jag också har intyg på, säger Emma Adolfsson i Nacka.
Ingen ersättning för ryggskada
– 2011 var jag på väg hem från jobbet och blev påkörd bakifrån av en bil. Efter krocken fick jag fruktansvärt ont i ryggen och blev efter ett läkarbesök sjukskriven ett par veckor i taget. När jag skulle försöka jobba igen blev jag hemskickad för att jag inte kunde stå på benen längre. Sedan april 2012 har jag varit sjukskriven 100 procent. Då ringde jag Trygg Hansa och berättade vad som hänt och begärde ersättning. Jag har fått 4 000 kronor för sveda och värk och ersättning för mediciner och läkarvård. Men inte en krona för att jag har blivit invalidiserad. Nu vill försäkringsbolaget avsluta mitt ärende, säger Anna Holmros i Göteborg.
Blev bestulen – fick ingen information
– Jag kom ner i källaren för ungefär ett år sedan. Då såg jag att dörren var uppbruten och låset låg nere på backen. Massor med saker saknas. Direkt ser jag att ett fantasysvärd, en moppehjälm och tre-fyra kartonger med dvd-filmer saknas, 500 stycken värde 4000 kronor. Jag gör en polisanmälan och tar kontakt med Länsförsäkringar. Då säger de att jag inte kommer få några pengar för att dvd-filmerna räknas som stöldbegärligt gods. Men det hade jag inte fått någon information om när jag tecknade försäkringen. Sen kom besked om att jag inte får en krona på försäkringen. Man känner sig lurad, man kan ju fråga sig vad Länsförsäkringar tror att folk har i källaren egentligen, säger Marcus Henriksson i Falun.
Säljaren sa fel om drulleförsäkring
– Min dotter tappade bort sin mobiltelefon i somras. När vi pratade med försäkringsbolaget efter det bestämde vi oss för att teckna en drulleförsäkring för framtiden. Då lovade handläggaren att drulleförsäkringen skulle täcka liknande fall. Men för en knapp månad sen blev min dotter bestulen på sin nya mobil. Någon hade tagit den från hennes stängda jackficka. Men när vi ringde Vardia sa de att varken hemförsäkringen eller drulleförsäkringen gällde. De menade att vi borde ha läst det finstilta och inte litat på försäkringssäljaren. Nu har vi bytt bolag, säger Anna Rutberg i Nynäshamn.
Förlamad diafragma – får inga pengar
– Jag råkade ut för en olycka med en truck på jobbet 2011. Jag körde ner i en avloppsbrunn där någon hade tagit bort brunnslocket. Det var som att sticka en kniv i hjulet på trucken. Jag flög fram och fick ratten i magen och slog sönder ansiktet mot rutan. Jag anmälde ansiktsskadan direkt men efter ett par veckor upptäckte jag att jag hade svårt att andas. Ett läkarbesök visade att min diafragma hade förlamats i olyckan. Men när jag kontaktade försäkringsbolaget sa de att jag inte har rätt till pengar då jag inte anmälde det direkt, säger Christa Bark i Fagersta.