”Glad att han är död – ledsen att han är borta”

1 av 22 | Foto: Nozolile Mtirara har känt Mandela i nästan hela sitt liv.
NYHETER

QUNU, SYDAFRIKA. Nozolile Mtirara har känt Nelson Mandela i nästan hela sitt liv.

– Jag är glad för att han är död nu, säger hon. Sista tiden kunde han varken tala eller gå. Nu har han äntligen fått frid.

– Men naturligtvis är jag också ledsen över att han är borta.

Den åldriga kvinnan är en av de bybor och vänner som i går samlades i det lilla Mandelamuseét i landsfaderns hemby Qunu för att tända en evig låga för honom. Hon fick nästan bäras in i lokalen, men hon ville absolut vara där för satt hedra Mandelas minne.

Där fanns också representanter från myndigheterna och ANC. Många vackra ord sades om ortens son och stolthet – landets förre president och Nobelpristagare.

Det var tårar – men också sång och glädje. Och mycket stolthet.

– Mandela var en symbol för ärligheten, förklarade borgmästare Nozuko Yokwana i ett känslofyllt tal. Vi som är här, och alla i Sydafrika, älskade honom.

”Allt liv ska fortsätta”

På en jättelik duk på en vägg fick människor skriva sina kondoleanser.

”Han var vår lands fader och en ikon i världen”, skrev någon.

”Vi älskar dig Madiba”, skrev en annan.

Högtidsklädd till cermonin kom Lora Mpaglwa, nästan 85 år,en stark kvinna som träffade Nelson Mandela första gången i början av 50-talet. Deras vänskap höll i sig sedan dess.

Hemma har hon planterat ett citronträd hon fick av Nelson Mandela 1997.

– I år har det för första gången burit frukt, berättar hon. Det är symboliskt.

– Jag fick trädet för att han ville att allt skulle leva vidare. Allt liv ska fortsätta.

”Han älskade sitt folk”

Hon kan inte nog uttrycka sin kärlek och tacksamhet till Nelson Mandela.

– Han är den absolut största människa som funnits, tycker hon. Och han lyssnade på alla. De goda idéer han fick höra gjorde han något av.

– Tack vare honom har vi nu alla fått ett bättre liv. Vi har mat på borden. Vi har hus med el och vi är idag välkomna vart vi än reser i världen.

– Han kunde känna av människors puls och ge oss hopp. Han älskade sitt folk. Och vi älskade honom. Kommer alltid att minnas och uppskatta honom och vad han gjort för oss.

Nästa helg kommer Nelson Madela att jordfästas i den lilla byn. Det är fortfarande oklart var, sannolikt på tomten till det stora hus han lät bygga efter frigivingen från sitt långa fängelsestraff. Där ligger redan två av hans barn begravda.

Men det kan också bli på familjens Mandelas familjegrav, ett par hundra meter från hans hem. Där på en liten slänt mellan husen står ett drygt tiotal gravstenar av olika skick. Alla bär släkten Mandelas namn. Här ligger bland annat hans mamma och pappa begravda. Gräset är långt och vildvuxet.

Hans hus är däremot välskött. Bakom de stora grindarna finns en prunkande trädgård och här tillbringade Nelson Mandela den mesta tiden som pensionär. Nu, efter hans död, vaktas hela området av militär. Och motorvägen precis intill är avstängd för all trafik.

”Han har förändrat vår värld”

Intresset för Mandela och hans hem är nu så stort att polisen befarar att det annars skulle bli trafikkaos på motorvägen.

Utanför grindarna har vänner från byn byn lagt mängder av blommor.

– Livet utan honom måste gå vidare, säger Lora Mpagiwa. Men han har förändrat vår värld.

Den lilla byn Qunu kommer aldrig mer att bli sig lik.

– Folk kommer att vallfärda hit, tror hon. Hit där vårt lands fader har fått sin sista välbehövliga vila.