Polisens lösning: Registrerade romer i nytt register

1 av 2 | Foto: Faksimil från polisens datafil där uppgifter om romer samlades. Filen togs senare bort.
NYHETER

Skånepolisen har fått massiv kritik för registreringen av romer i registret "Kringresande".

Nu har de tagit bort filen – och flyttat ett okänt antal personuppgifter till ett nytt hemligt register, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

I september avslöjade DN Skånepolisens hemliga register över "Kringresande". I registret fanns uppgifter om över 4000 romer – flera av dem barn.

Flyttade uppgifterna

För en månad sedan konstaterade Säkerhets- och integritetsskydsnämnden (SIN) att registret var olagligt. Sedan dess har polisen raderat registret – men inte alla uppgifter.

DN avslöjar i dag att personuppgifter från registret har flyttats över till en ny uppgiftssamling – och polisen vägrar svara på frågor om hur stor del av det gamla registret som har flyttats över.

– Det kommer vi aldrig att kunna berätta. Jag förstår att det är det folk vill veta, men det omfattas av sekretessen, säger Monica Nebelius, Skånepoisens chefjurist, till DN.

Inte ens SIN har informerats om hur stor del av registret som har flyttats över.

– Det framgår inte av svaret som vi fått, säger Sigurd Heumann, ordförande på SIN till DN.

DN: Det kan vara så att registret i stort sett bara bytt namn?

– Ja, det skulle kunna vara det och därför är det intressant för oss att titta på det nya registret också. Men det finns det inget beslut om, säger Sigurd Heumann.

SIN planerar att besöka Skånepolisen i januari för en kontroll, skriver DN.

"Det är inte okej"

Romer som fanns registrerade i det ursprungliga registret är nu upprörda över polisens beteende.

– Det är inte okej att de inte berättar hur gallringen gått till. Hur ska vi veta om det bara är tre döda de tagit bort. Visst hoppas jag att de tagit bort även mina uppgifter, men frågan är varför jag var med från första början, säger Soraya Post, människorättsexpert som bland annat föreläst om Romers rättigheter för polisen, till DN.