Protesterade mot Åkesson – nu hyllas brandmännen

De var oroliga för hot när de protesterade mot SD-ledaren Jimmie Åkesson, men blev i stället kärleksbombade.

Nu väller hyllningarna in över "Brandmän mot rasism".

– Folk har skickat blommor, tårtor och godis till stationen. Helt fantastisk, säger "Erik", en av brandmännen i Malmö.

Poliser, lokförare, kranförare, taxiförare, officerare, fotografer… Snart har representerar från varje yrkesgrupp skickat bilder till Brandmän mot rasism, en sida på Facebook som startades inför Jimmie Åkessons besök i Botkyrka nyligen.

– Vi har fått hur många bilder som helst. Vi har inte hunnit räkna. Hela inkorgen är full, säger en person vi kan kalla Hamid, brandman i Botkyrka och en av initiativtagare till Facebooksidan.

Han är helt överväldigad över responsen och hoppas att det ger mod och styrka till alla som kämpar mot rasism i vardagen.

– Vi trodde att vi skulle få lite stöd från andra kollegor. Men aldrig att det skulle bli så här stort. Vi har fullständigt drunknat i den här kärleksvågen, säger Hamid.

Hans kollega i Malmö, Erik, är lika förvånad och tagen över de positiva reaktionerna.  Inspirerad av kollegor från Botkyrka tog han initiativ till ett brev mot Åkessons besök som sammanlagt 27 brandmän skrev under.

– Jag är ingen Facebook-kille, men även jag förstår att över tio tusen "likes" är hur stort som helst, säger Erik, som egentligen heter någonting annat.

"Visste i mitt hjärta att jag gjorde rätt"

Han berättar att han åkte till jobbet i morse med en klump i magen. Han var orolig för vad kollegor som sympatiserar med SD skulle tycka. Men när han såg alla blommor, tårtor och godis kände han en enorm lättnad. "Ni är tuffa och modiga som vågar stå för det som är rätt", hade någon skrivit bland annat. Det är vanliga människor, Per och Johanna, inga föreningar eller partier som ligger bakom presenterna, enligt Erik.

– Då visste jag i mitt hjärta att jag hade gjort rätt. Och min familj, min fru och mina vuxna söner, har stöttat mig till hundra procent. Det har varit viktigt för mig, säger Erik-

För Jimmie Åkesson är Malmö ett skräckexempel. "Alla som tycker att den ansvarslösa invandringspolitiken är bra borde titta på hur det ser ut i Malmö", sa Åkesson under onsdagen. Erik, liksom hans barn, är född och uppvuxen i Malmö. För honom är Malmö staden där människor från 178 olika nationaliteter lever tillsammans.

– Mina söner har lärt mig jättemycket. De här lärt mig att alla de här människorna som finns här, de är våra vänner. Hos mina barn finns ingen rasism, säger han.

Ingen vänsterextremist

När Jimmie Åkessons svarta BMW rullade in på brandstationens parkering vid 15.30-tiden på onsdagseftermiddagen möttes han av cirka 200 demonstranter. "En sista deportation - skicka Jimmie över bron" var några av slagorden han fick höra. Inne på stationen träffade Åkesson  bland annat chefer och några fackrepresentanter.  "Det blev tydligt för honom, sa han i en kommentar efter besöket, att man verkar i en mycket speciell situation i Malmö, man har ställts inför en unik utmaning" som SD-ledaren uttrycker det.

Men Åkesson fick inte träffa Erik eller hans kollegor. De hade åkt ut några kilometer bort till Jägerso för att öva.

– Den här dagen här varit helt fantastisk. Han fick fick sitt och vi fick säga vårt och allting gick lugnt till, säger Erik.

Tidigare idag sa Jimmie Åkesson att det oftast är "vänsterextremister" som sätter igång protester mot honom. Någonting som inte stämmer i Eriks fall. Han har god ekonomi, bor i en villa, frun är egenföretagare, och han är absolut inte politiskt aktiv.

– När personal på sjukhuset blev mordhotad för att de protesterade mot SD kände jag att jag var tvungen att göra någonting. Men jag är ingen aktivist. Jag har gjort mitt och nu ska jag återgå till mitt jobb. Det här blir den sista intervju jag ger, säger Erik.

Publisert: