Vägens värsta förare - polisens egna filmer

Polisen: ”Den yttersta konsekvensen är att någon dör”

Motorcykeln susar förbi polisens videobil i 130 kilometer i timmen – på en 70-väg. Allt fångas på film. Nu vill trafikpolisen tillsammans med Brottscentralen skapa en attitydförändring.

Varje vår ser trafikpolisen samma sak – det är dags för motorcykelentusiasterna att ge sig ut i trafiken. Det är lätt att se tjusningen och friheten i att fara fram på vägarna. Men det går inte alltid lugnt till och polisen hamnar ofta i farliga situationer i jobbet att hålla vägarna säkra för trafikanterna.

– Forskning visar att man inte är lika benägen att följa hastighetsreglerna när man kör motorcykel, säger Hans V Nilsson på trafikpolisen i Västerort i Stockholm.

Prejar ut polisen i mötande trafik

I filmerna som Brottscentralen tagit del av kan man se flera motorcykelförare som kör alldeles för fort, och i ett fall tvingas polisen ut i fel körfält. På en av filmerna kan man också se hur två personer vårdslöst åker över flera filer samtidigt.

- Vi vill genom att visa filmerna skapa en attitydförändring och en ökad trafiksäkerhet, säger Hans V Nilsson.

Första delen i projekt

Filmerna på MC-förarna är den första delen av sex i Brottscentralens samarbete med trafikpolisen. Satsningen kallas ”Vägens värstingar” och tittarna kommer en gång i veckan få se filmer på olika farliga trafiksituationer. Man kommer bland annat få se vilda omkörningar, bilister som kör mot rött och även cyklisterna får sin beskärda del av varningar från polisen.

– Det är inte din ensak om du kör ihjäl dig, det är viktigt att komma ihåg, säger Hans V Nilsson.

Publisert: