Utredningen mot 21-årig pedofil växer

Misstänks för att ha förgripit sig på nio förskolebarn - det yngsta inte ens två år fyllda

Utredningen mot den 21-åriga man som häktades i måndags, misstänkt för grov våldtäkt mot barn, växer.

I nuläget jobbar polis och åklagare med sammanlagt nio anmälningar angående övergrepp mot olika barn.

– Det här är något av det förfärligaste man kan tänka sig, säger Lina Isaksson-Funke på Kalmarpolisen till Aftonbladet.

OBS: Bilden är en arkivbild och tagen vid ett annat tillfälle.
OBS: Bilden är en arkivbild och tagen vid ett annat tillfälle.

Det var i slutet på förra veckan som den 21-årige mannen greps efter en misstänkt våldtäkt på en femåring på en förskola i Kalmar län. Mannen anhölls och häktades i måndags. I samband med gripandet och det informationsmöte som följde inkom ytterligare en anmälan om misstänkt grov våldtäkt mot en annan flicka på samma förskola.

Nu växer utredningen ytterligare.

”Varje förälders mardröm”

Mannen, som erkänt ett fall av grov våldtäkt mot barn, misstänks nu för totalt nio sexuella övergrepp mot små barn.

– Det här är varje förälders mardröm. Förutom hemmet är förskolan den plats där barnen vistas mest. Om de inte kan vara trygga där, var är de trygga då? säger åklagare Linda Caneus som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Polisen i Kalmar uppger att det är under utredningsarbetet som de nya fallen har uppdagats.

– Efter informationsmötet i helgen kom det in ytterligare en anmälan. Sedan dess har ytterligare sju fall uppdagats, säger Lina Isaksson-Funke, presstalesperson på polisen i Kalmar.

Våldtäkter och grova övergrepp

Sju av de nio anmälningarna gäller barn på förskolan i Kalmar län där den 21-årige mannen hade en praktikplats, enligt vad Aftonbladet erfar.

Två anmälningar gäller andra barn.

– Den yngsta har inte ens fyllt två år och den äldsta är sex år. Det handlar om både flickor och pojkar, säger Lina Isaksson-Funke.

Misstankarna gäller flera fall av grov våldtäkt mot barn och flera fall av grovt sexuellt övergrepp av barn. Hur polisen fått kännedom om de nya misstänkta övergreppen vill man inte kommentera utan nöjer sig med att konstatera att det ”framkommit under utredningsarbetet”.

Ostraffad sedan tidigare

Personalen på förskolan och skolchefen i kommunen har inga förklaringar hur övergreppen har kunnat inträffa.

– Vi förstår inte var detta har kunnat inträffa, han har ju inte kunnat gömma sig någonstans, sa förskolans verksamhetschef till Aftonbladet i måndags efter det första anmälda övergreppet.

Skolchefen uppgav att man tog ett utdrag ut belastningsregistret på 21-åringen när han började sin praktik för två månader sedan. Mannen är ostraffad sedan tidigare.

– Jag kan inte se att man brustit på något sätt, jag är lika frågande inför det här som chefen för verksamheten, sa han.

Förhör med barnen

21-åringen sitter häktad och polisen inriktar sig nu på att förhöra barnen och deras föräldrar.

– Läget är speciellt med så pass unga målsägande men vi har duktiga barnutredare som arbetar med det här nu. Vi ska förhöra alla barn i den mån det går. Vi kommer också förhöra föräldrar och anhöriga. Det är en mycket stor utredning, säger Lina Isaksson-Funke.

Utöver förhören fortsätter polisen också med sin kriminaltekniska undersökning. Redan efter den första anmälan i förra veckan kunde teknikerna säkra viktig bevisning, vilket Aftonbladet kunde rapportera då.

Publisert: