LO-toppen: ”Ge fan i att hota våra medlemmar”

Flera personer har hotats efter att de protesterat när SD-ledaren Jimmie Åkesson besökt deras arbetsplatser under sin turné.

Nu ryter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i från rejält.

– SD:s svans ska ge fan i att hota våra medlemmar, säger han.

I kvällens avsnitt av Partiprogrammet möts SDU:s Gustav Kasselstrand och journalisten Jonna Sima i en debatt om oviljan att låta SD göra arbetsplatsbesök.

Just nu är SD-ledaren Jimmie Åkesson ute på en landsomfattande turné där han besöker arbetsplatser med LO-anknytning. Målet är att sno S-röster från Stefan Löfven inför höstens val. Inför besöket på brandstationen Centrum i Malmö i morgon har flera brandmän protesterat och planerar att lämna stationen under SD-ledarens besök.

”Känner sig kränkta”

De har dessutom organiserat sig i Facebook-gruppen "Brandmän mot rasism". Men flera personer, på olika håll i landet, har fått ta emot hot, ibland mordhot, efter att de protesterat mot Åkessons besök.

Nu ryter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i från. Han förstår att SD:s besök upprör de anställda.

– Många LO-medlemmar känner sig kränkta av att Åkesson kommer till deras arbetsplatser. Hans åsikter krockar med det som våra medlemmar gör. På bland annat sjukhus räddar kommunalare liv varje dag, oavsett vilken bakgrund människorna de möter har, säger han.

Uppmanar Åkesson

Enligt Thorwaldsson kommer hoten från "SD-svansen" på nätet, bland annat via hatsajten Avpixlat. Han uppmanar nu Jimmie Åkesson att säga ifrån.

– Han kan inte få gömma sig bakom att det inte är hans medlemmar som gör det här. Åkesson borde ta ansvar och jobba med frågan så att våra medlemmar slipper drabbas av detta. SD:s svans ska ge fan i att hota våra medlemmar, säger han.

Trots Thorwaldssons hårda ord har stödet för SD ökat i LO-leden. Därför drar man nu igång en kampanj mot Åkessons parti, där man säger att partiet är både främlingsfientligt och arbetarfientligt.

– Många av dem som vänder sig till SD är oroliga och missnöjda med utvecklingen i Sverige och vill ha förändring. Därför är vi tydliga med att en röst på dem är en röst på fortsatt högerpolitik. SD stöttar Alliansen i nio av tio frågor i riksdagen, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

SD: Vi markerar mot våld

Linus Bylund som är stabschef hos SD-ledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter LO-ledningens påståenden. Han menar att partiet inte kan ta ansvar för människor som hotar anonymt.

– Vi markerar mot våld och hot ofta, vi är väldigt tydliga med det. Det förekommer inte att sverigedemokrater begår någon typ av övertramp och kommer undan med det. Tvärt om så håller vårt parti, till skillnad från många andra, väldigt städat när det kommer till våldsverkare, säger han.

– De som kastar sten på oss kommer inte sällan från andra riksdagspartier eller har kopplingar till dem, utan att vi ser några konsekvenser av det.

Stabschefen framhåller också att debattklimatet i Sverige är under all kritik.

– Det är åt helvete och det är en väldigt allvarlig sak för både oss och Socialdemokraterna, ja, för alla i Sverige. Därför vill jag här och nu bjuda in Karl-Petter Thorwaldsson till ett samtal om hur vi ska kunna förbättra debattklimatet och sluta kalla varandra fula ord. Han får gärna kontakta mig så kan vi ha en diskussion om det, säger Bylund.

Publisert: