”Jag pratade utan manus”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-13

Jonas Åkerlund kallade invandrare för knarksmugglare: ”Det är tolv år sen”

Aftonbladet kan avslöja nya kontroversiella uttalanden från Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund.

I en bandinspelning hävdar han att många flyktingar som söker politisk asyl i själva verket är efterlysta knarksmugglare.

Bandinspelningen kommer från ett av de närradioprogram som Jonas Åkerlund, 64, sände för Sverigedemokraterna 2002.

Den här gången påstår han att flyktingar som söker politisk asyl i själva verket är efterlysta knarksmugglare.

– När det gäller smugglingen av tung narkotika in (i landet, reds anm) och distributionen av den så är ju det någonting som i högsta grad hör ihop med vår mångkulturella profil numera, säger Åkerlund.

Åkerlund, som varit vice partiordförande i SD sedan 2006, hävdar att flyktingarna kommer till Sverige för att fortsätta sin narkotikaförsäljning.

– Många av dem som kommer och säger att "å jag är så förföljd" i hemlandet, de är faktiskt det. De är efterlysta för narkotikabrott i sina hemländer. Sen kommer de hit och fortsätter verksamheten.

”För en gångs skull talar de sanning”

– Det är alltså först då de ibland åker dit som de faktiskt talar om varför de kom. Just därför att många länder typ Iran och andra har dödsstraff för grova narkotikabrottslingar och då får vi inte visa ut dem. Så då passar det att säga hur det egentligen var. Jag var inte någon socialistisk fackföreningskämpe utan tvärtom jag var narkotikasmugglare. Utvisar ni mig så dödar ni mig. Och för en gångs skull talar de sanning då.

Aftonbladet får under onsdagseftermiddagen en intervju med Jonas Åkerlund på partikansliet. Villkoret är att vi inte följer efter Jonas Åkerlund om han avbryter intervjun.

Hur tänkte du när du i närradiosändningar 2002 kallade flyktingar och invandrare för parasiter och ville köra ut en halv miljon?

– Det är tolv år sedan och jag pratade utan manus. Hur jag tänkte då minns jag inte. Det är säkert så att jag vid de här sändningarna sa ett flertal saker som jag absolut inte kan stå för i dag och som jag tar avstånd i från förbehållslöst.

Vad är det som har gjort att du ändrat åsikt?

– Tolv år förändrar en.

Det här var 2002, elva år sedan. Man kan ju tycka att de här uttalandena ger uttryck för en viss slags människosyn. Kan du försöka förklara vad som har hänt under de här elva åren som gjort att du förändrat dig?

– Under de här åren har partiet gått från att vara ett promilleparti till att i dag enligt opinionsundersökningar vara Sveriges tredje största. Den utvecklingsprocess som partiet har gått igenom under den här tiden har påverkat hela partiet och alla medarbetare. Det hade ju varit väldigt märkligt om det inte hade varit så.

Vad är det för slags process som gör att du slutar prata om invandrare som parasiter och att skicka tredje generationens invandrare till deras "hemland"?

– Processen är att allt eftersom partiet växer och blir etablerat i kommuner och landsting och nu riksdag så får du en perspektivförskjutning. Dessutom är det inte bara perspektiven som förskjuts utan även kunskapsinhämtningen. Du får tillgång till mer material. Men som jag sa, jag tar förbehållningslöst avstånd från saker som jag sa på den tiden och för övrigt har jag inga kommentarer. För mig är det där någon som jag överhuvudtaget aldrig tänker på.

Presschefen Martin Kinnunen avbryter intervjun efter två och en halv minuter och vi får inte ställa fler frågor.

”Alla är överens internt”

På tisdagen avslöjade Aftonbladet bandinspelningar där Jonas Åkerlund uttrycker sig rasistiskt och kallar invandrare för parasiter och vill skicka ut en halv miljon.

Jonas Åkerlund har själv sagt sig förespråka nolltolerans mot rasism och har tidigare uteslutit flera partimedlemmar som gått över gränsen. Partiledningen kallar hans uttalanden för oacceptabla - men anser därmed att saken är utagerad.

– Alla är överens internt om att det var ett oacceptabelt språkbruk, så det finns ingen anledning att diskutera det här mer, säger Linus Bylund, Åkessons stabschef till Aftonbladet på onsdagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln