Ny infekterad strid i bråkigt S-distrikt

Foto: Just nu pågår ett febrilt arbete i det dolda där en intern opposition i distriktet försöker flytta upp Johansson på Palms bekostnad.
NYHETER

Det har återigen blåst upp till infekterad strid inom Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholm.

En intern opposition kräver nu att ex-ministern Ylva Johansson (S) får en mer framträdande plats på riksdagslistan, på distriktsordföranden Veronica Palms bekostnad.

– Mot bakgrund av principerna om kunskap, erfarenhet och politisk förmåga vill jag ifrågasätta att Ylva Johansson placeras först på sjätte plats, skriver Carina Fredén, ordförande för Stockholms allmänna kvinnoklubb i S-kvinnor, i en intern Facebook-grupp.

I morgon kväll ska S-distriktet i Stockholms stad slå fast hur deras lista inför riksdagsvalet 2014 ska se ut. Men valberedningens förslag har inte fallit alla inom distriktet på läppen. Huvudkonflikten rör placeringen av två kända S-profiler, ex-ministern Ylva Johansson och riksdagsledamoten Veronica Palm, som också är distriktets ordförande. Medan Palm i valberedningens förslag hamnat på plats fyra, har Johansson placerats på plats sex.

Konflikt har blossat upp

Just nu pågår ett febrilt arbete i det dolda där en intern opposition i distriktet försöker flytta upp Johansson på Palms bekostnad. I en inlägg i en intern Facebook-grupp, som Aftonbladet tagit del av, kritiserar Carina Fredén, ordförande för Stockholms allmänna kvinnoklubb i S-kvinnor, valberedningens arbete:

– Mot bakgrund av principerna om kunskap, erfarenhet och politisk förmåga vill jag ifrågasätta att Ylva Johansson placeras först på sjätte plats. Ylva är en av två på listan som har regeringserfarenhet. Hon har suttit i regeringen i sju år. Därtill har hon ansvar som talesperson för partiets viktigaste fråga. Ovanpå det är hon välkänd över hela landet. Debattskicklig. Stor mediavana, skriver hon.

Stockholms arbetarekommun har i dag sex mandat i riksdagen, så båda de aktuella S-profilerna står i dag på valbar plats på listan. Men flera källor uppger för Aftonbladet att kritikernas mål är att markera ett missnöje mot Veronica Palm.

– Den här striden är i praktiken en maktkamp mellan de som haft makten i arbetarekommunen de sista tio åren och en intern opposition som blivit större o starkare, säger en källa med insyn.

Historia av bråk

Det är långt i från första gången som det råder konfliktstämning i S-distriktet i Stockholm. Ordföranden Veronica Palm utsattes i våras för mycket hård kritik för hur hon hanterade turerna kring Omar Mustafa, som valdes in i partistyrelsen på S-kongressen i Göteborg för att sedan sparkas ut en tid senare.

Trots att det fanns krav på att hon skulle avgå så omvaldes dock Palm, som också sitter i partiets verkställande utskott, med stor majoritet i april för att leda S-distriktet i två år till. Men samtidigt petades riksdagsledamoten Teres Lindberg, vice ordförande och Stockholms representant i valberedningen på S-kongressen, till förmån för Ylva Johansson.

Johansson, som är talesperson i arbetsmarknadsfrågor i riksdagen, har under det senaste åren förlorat flera tunga uppdrag inom S. Först tappade hon sin plats i verkställande utskottet och på S-kongressen i våras petades hon ur partistyrelsen till förmån för just Omar Mustafa. Enligt uppgifter till Aftonbladet vill delar av arbetarekommunen i Stockholm nu markera att Johansson är en politiker för framtiden.

Avgörs på måndag

När distriktet samlas klockan 18.00 på måndagskvällen riskerar det alltså återigen att bli bråkigt. Flera källor som Aftonbladet pratat med, som ger sitt stöd till Palm, är irriterade över oppositionens försök att lyfta Johansson, eftersom båda kandidaterna redan står på valbar plats.

S-kvinnors Carina Fredén vill inte ge några kommentarer till Aftonbladet, men i det interna Facebook-inlägg som Aftonbladet är hon kritisk till valberedningens arbete och skriver:

"Jag vill också gärna medverka till att Stockholms arbetarekommun ska bli en normalt fungerande del av det socialdemokratiska partiet, vilket den idag inte är. Jag känner en övertygelse om att det vore bra om Stockholms AK vore mer likt partiet i övrigt. Med ordning och reda och en god tillämpning av demokratiska principer."

"Förslaget har starkt stöd"

Men enligt Olle Burell, sekreterare i den valberedning som tagit fram förslaget till riksdagslista, så finns det ett starkt stöd för den lista som nu är framtagen.

– Det är resultatet av omfattande överläggningar och förhandlingar med partiorganisationens olika delar. Jag hoppas och tror att vårt förslag kommer gå igenom rakt av på måndag, säger han.

Han menar att det är naturligt att Palm hamnar högt upp.

– Vi har landat i det här förslaget som känns väldigt naturligt med tanke på att Veronica Palm är ordförande i Stockholms arbetarekommun och en av våra kändaste politiker. Det är också jättebra att Ylva Johansson också står på valbar plats, säger han.

Ylva Johansson har avböjt att kommentera. Veronica Palm hälsar via Lisa Hedin, kommunikationschef för S i Stockholm, att hon inte vill kommentera uppgifterna mer än att medlemmarna fastställer hela listan på måndag.