’Jag har förlorat allt - mitt liv är förstört’

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu vill ’Skelettkvinnan’ ha återupprättelse och kräver att få tillbaka sina skelettdelar

1 av 4
I vardagsrummet står en docka i mänsklig storlek, iförd sovjetisk strids­­uniform från 1970-talet och gasmask.

Helena, 38, blev känd över hela världen som ”Skelettkvinnan”.

Nu kräver hon sina skelettdelar tillbaka – och vill ha återupprättelse.

– Jag har förlorat allt. Mitt liv är förstört, säger hon.

Bokhyllorna i Helenas lägenhet i Bergsjön i Göteborg är avdelade i militärhistoria, bronsåldern, rättsmedicin och sexologi.

I hörnet av vardagsrummet står en docka i mänsklig storlek, iförd sovjetisk stridsuniform från 1970- talet och gasmask.

På golvet står lådor med uniformer, hjälmar och tyska bajonetter från första världskriget.

Värt 100 000 kronor

Men hon saknar de hundra­tals mänskliga skelettdelar inklusive fyra kranier, enligt Helena värda 100 000 kronor, som nu finns i polis­ens beslag sedan tillslaget mot henne i september i fjol.

– Mitt intresse för rättsmedicin och osteologi hade svalnat, och jag hade lagt upp delar som bildade ett komplett skelett här på golvet för att fota och sälja.

”Skelettkvinnan” blev en världsnyhet, och hennes ansikte fanns snart på omslaget av den brittiska tidningen The Sun.

– Jag har förlorat allt. Mitt liv är förstört. Jag har för­lorat min flickvän och alla mina vänner.

Alltid annorlunda

Hon talar välartikulerat med fast blick där hon sitter i soffan, framåtlutad med armbågarna stödda mot knäna. Ofta glad och skämtsam.

Helena har alltid varit annorlunda.

Uppväxten beskriver Helena som bra, med en kärleksfull familj som fortfarande står fast vid hennes sida. Men under tonåren kom panikångestattacker och hon hade svårt för att träffa utomstående.

– Jag såg mer och mer ned på mänskligheten.

Hon valde även ideologiskt att ta ställning mot samhället, och kallade sig libertarian.

Droger tog över

Alkohol och droger tog över, och umgänget bestod under en lång period av narkomaner.

Men i sin nyfunna kärlek kände hon trygghet. Flickvännen, som hon var tillsammans med i 1,5 år, ville att skelettdelarna skulle bort.

Helena visar upp en nyckel­ringsamulett från amerikanska sajten Bone­room, där hon köpt en del av materialet. Delar från drygt tjugo individer från olika delar av världen.

Delarna från exempelvis Kina ska komma från kyrkogårdar som grävts upp och anhöriga ska ha sålt delarna.

Häktad i tre månader

Helena satt häktad i tre månader, misstänkt för nekrofili.

Bilder på bårhus, kyrkogårdar och en kvinna som poserar sexuellt med skelettdelar fanns på cd-skivor, där även en textfil ”Min nekrofili” fanns, en berättelse i jagform om en hetero­sexuell kvinna som har sex med sin döda man.

– Det är helt befängt. Jag skrattade rakt ut under förhören, när de sa att jag skulle ha haft sex med döda. Kvinnan på bilderna är inte jag.

Hon beskriver hur hon i själva verket höll på att skriva på en bok och att bilderna är nedladdade från nätet.

– Rättsmedicin och sexologi är stora intressen. Nekrofili är den ultimata sammanblandningen.

Tingsrätten gav henne i december villkorlig dom för brott mot griftefriden och vapenbrott, men friade henne från nekrofilmiss­tankarna.

Vill ha tillbaka skelett

Nu kräver hon ha tillbaka sina beslagtagna skelett­delar.

– Enligt mig är det lagligt att ha skelett i Sverige. Jag har läst förarbetena till lagen om griftefrid och det är tydligt att avhumani­serade skelett undantas.

I liknande fall har andra friats. Åklagare har låtit en man i Uppsala med naturvetenskapligt intresse och en konstnär ha skelett.

– Jag har blivit utsatt för ett justitiemord. I mitt fall handlar det om moralism, och prestige från åklagaren som blåst upp det här.

Hans Ekbrand, lektor i sociologi vid Göteborgs universitet, kontaktade Helenas advokat och familj under häktningsperioden.

– För mig är det här ett solklart rättsövergrepp i alla led, från hur hon behandlats i arresten till den långa häktningen och framför allt hur åtalet konstruerats.

Tillsammans med en grupp specialister jobbar Helena nu för att kunna identifiera och polisanmäla de som spridit rykten om henne på nätet.

– De har hackat min mejl och lagt ut kärleksbrev till min före detta flickvän. Allt det här har de kunnat göra för att åklagaren lämnat ut alla mina uppgifter, trots att de varit skyddade.

Lever isolerat

I dag är Helenas liv än mer isolerat än tidigare. Hennes pappa får skjutsa henne då hon ska någonstans, eftersom människor i området har hotat och misshandlat henne.

I mitten av december försökte hon ta sitt liv. Helena återger känslan då hon vaknade upp och levde.

– Jag hade ingenting kvar, men kände plötsligt en styrka i att inte längre ha något att förlora. Det är inte jag som ska dö. Jag känner en enorm ilska och vill ha upprättelse.

Hennes dröm är att studera till undersköterska och även läsa historia på universitetet.

– Jag vill klara det, men jag vet inte om jag klar­ar det eftersom jag är så förstörd.

Den 16 december ska fallet upp i hovrätten.

Misstänktes för mord - hade vapen och skelettdelar

Den 5 september 2012 grep polisen Helena, efter ett larm om ett skott från hennes lägenhet. I hemmet fann de vapen och mänskliga skelettdelar.

Helena misstänktes initialt för mord, men skelettdelarna visade sig ha beställts via nätet. Efter tre månader släpptes hon från häktet.

Åklagaren ville fälla henne för nekrofili, sedan bilder som visar en kvinna posera sexuellt med skelettdelar fanns på cd- skivor, där även en textfil ”Min nekrofili” fanns, en berättelse i jagform om en hetero­sexuell kvinna som har sex med sin döda man. Hon friades i december av tingsrätten från nekrofilianklagelserna, men fälldes för brott mot griftefriden och för vapenbrott, eftersom hon hade en startpistol, två elpistoler och tårgassprej i lägenheten.

Helena har tillsammans med sin pappa och en vän som är programmerare jobbat för att ta fram identiteterna på människor som hängt ut henne på nätet, och polis­anmäler nu dessa personer för förtal.

Domen har överklagats. Åklagaren vill ha Helena fälld för nekrofili. Helena vill bli friad från brott mot griftefriden och få tillbaka sina skelettdelar.

Hovrättsförhandlingar inleds den 16 september.

Publicerad: