10 personer att hålla ett öga på 2014

Publicerad:

NYHETER

Aftonbladets profiler listar vilka det kommer att snackas om i år

1 av 10 | Foto: ANDREAS BARDELL
Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

EU-val, riksdagsval och vinter-OS. Ett mer händelserikt år än 2014 är svårt att hitta.

Aftonbladets medarbetare har trattat ner kommande tolv månader - till tio personer du måste ha koll på.

Hanna Olsson, samhällschef:

Vem? Tomas Tobé, 36, politiker.

Varför? M-politikern som är partiets person i frågan som kan avgöra valet - den viktiga skolfrågan. Nu är han ordförande i riksdagens utbildningsutskott, men det viskas om att han är nästa Moderatledare. Tomas Tobé uppfattas som nytänkande vilket alltså kan leda till att han blir ett perfekt affischnamn för Nya Moderaterna.

Vem?  Katrin Stjernfeldt Jammeh, 39, kommunalråd.
Varför? Nyblivet kommunalråd i gamla sossestaden Malmö och den första kvinnan på posten sedan hon efterträdde den frispråkige Ilmar Reepalu. Katrin Stjernfeldt Jammeh vill ge Malmö ett bättre rykte och tackla segregrationsproblemen. Själv har hon gott rykte som politiker. Ett fräscht kvinnonamn i ett annars ganska gubbigt parti.

Emil K Lagnelius, reporter på Sportbladet:

Vem? Zlatan Ibrahimovic, 32, fotbollsstjärna.
Varför? Frågan är snarare ”Varför inte?”. Det är ingen slump att Zlatan även 2013 var den idrottsutövare som svenskarna googlade mest efter. Sverige har tyvärr inte kvalificerat sig till fotbolls-VM i Brasilien, men Zlatan kommer ändå vara sommarens, och årets, stora snackis. Som alltid. Om han inte uttalar sig om damfotboll eller testar jaktlyckan, så sparkar han ned lagkamraterna eller gör drömmål.
Vem? Charlotte Kalla, 26, skidstjärna.
Varför? Längdskidåkaren från Tärendö i Pajala kommun tog sig in i svenskarnas hjärtan 2008 när hon tog hem Tour de Ski. Populariteten blev inte mindre när hon två år senare vann OS-guld på 10 kilometer fristil. Efter några tyngre säsonger har Kalla nu tagit stora kliv framåt tekniskt, fysiskt och mentalt – och i OS i Sotji i februari är hon ett av Sveriges största medaljhopp.

Jens Peterson, filmskribent Nöjesbladet:

Vem? Jennifer Lawrence, 23, skådespelare. 
Varför? Hon är ung men har redan hunnit få en Oscar, för ”Du gör mig galen!” (”Silver linings playbook”) 2013. Där spelade hon mot Bradley Cooper och under 2014 får vi se henne i två filmer mot honom. ”American hustle”, kuppfilm på 1970-talet, och Susanne Biers ”Serena”, med David Dencik och Kim Bodnia. Dessutom återkommer hon som Katniss i tredje ”Hunger games” och ”Raven/Mystique” i ”X-men”. Hon är en ny Meryl Streep och blandar skickligt olika sorters filmer.

Helena Trus, nyhetschef Nöjesbladet:

Vem? Miley Cyrus, 21, artist.

Varför? Under förra året väckte hon världens moralister till liv genom att från tomte-tweerk och nakenhäng på en rivningskula till marijuanahyllningar. Enligt Disneystjärnan själv har hon läget under kontroll. Men, under 2014 kommer det visa sig om stjärnan bara är ute efter att provocera eller om hon är på väg mot en offentlig kollaps.

Wolfgang Hansson, journalist och utrikeskommentator:
Vem? Kim Jong-Un, ledare i Nordkorea.
Varför? Den unge diktatorn lyckades sätt skräck i världen redan förra året och det mesta tyder på att han kommer att fortsätta agera oberäkneligt. I sitt nyårtal varnade Kim Jong-Un USA och lovordade avrättningen av sin egen farbror Jang Song-thaek i december. Många experter i Sydkorea varnar för att Kim kan försöka sig på militära provokationer för att ena landet efter den uppenbara maktstriden inom kommunistpartiet. Hur kommer Nordkoreas enda allierade, Kina att agera då under sin nye ledare Xi Jinping?
Vem? Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland.
Varför? Mycket av arbetet med att lösa eurokrisen låg nere under hösten då Tyskland först hade val och sedan en flera månader lång process för att bilda en ny regering. Nu är Merkel tillbaka och starkare än någonsin. Hon verkar lika fast besluten om att lösningen på Greklands, Portugals, Spaniens och en rad andra länders problem är att spara sig ur krisen. Det brukar bli som Merkel vill. Utan Tyskland går det inte att göra något åt de ekonomiska problemen. Blir det mer av "Merkel rules" under 2014?

Ehsan Fadakar, debattchef:

Vem? Timbuktu, artist.

Varför? 2013 blev året då Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, tog ett stort kliv fram i samhällsdebatten. Hans antirasistiska engagemang gav honom ett viktigt pris och hans tal i riksdagen startade en rörelse. På twitter når han närmare 160 000 följare. Många är unga, politiskt engagerade, redo att förändra Sverige och lyssnar mer än gärna på Timbuktu. Hans röst kommer att väga tungt 2014. https://twitter.com/jasontimbuktu

Vem? Johanna Frändén, fotbollsjournalist.

Varför? Journalist med ett stort feministiskt hjärta. Hon briljerar i en mansdominerad värld och tar ödmjukt debatten om kvinno- och främlingsfientlighet var helst den förekommer, på twitter, i kommentarsfält, i tv-studion, med 15-årige Johan från Flen eller med Zlatan om nöden kräver. Når över 40 000 följare på twitter och har blivit en förebild för många unga fotbollsintresserade tjejer (och killar). Och i sommar spelas fotbolls-VM i Brasilien. Räkna med att Frändén kommer att ta plats. 
 

Publicerad: