Ministern lastar kommunen för tragedin

Reporter: Anders Clark, Matilda Rangborg

Publicerad:

Kommunen säger sig inte känna till 84-åringens långa kamp för att få hjälp.

Först för ett par veckor sedan fick de sådana signaler, enligt Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef.

Maria Larsson.
Maria Larsson.

Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef i Stenungsund säger att kommunen bara handlagt kvinnans ärende i några ­dagar före dödsfallet.

Gjorde hembesök

– För två och en halv vecka sedan fick vi signaler att kvinnan ville ansöka om särskilt boende för sig och sin man, några dagar senare gjordes ett hembesök, säger hon.

Enligt henne gavs heller inga besked vid mötet med handläggarna som var där för att samla information innan en utvärdering gjordes.

– I samband med det reser sig kvinnan och går lugnt ut på balkongen, handläggare fortsatte prata med den anhöriga som fanns i rummet, då ser hon kvinnan försvinna över balkongräcket.

Utreds av polis

Dödsfallet utreds nu av polisen och leder enligt kommunen till en lex Maria-anmälan och troligen också till en granskning enligt lex Sarah.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) lägger ansvaret på kommunen att följa parbogarantin, lagen från 2012 som säger att alla äldre har rätt att bo tillsammans med sin livskamrat på äldre dagar.

– Den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg har kraftfulla medel i sin hand. De kan utdöma viten. Det kan bli ytterst kännbart för kommuner som inte följer lagen, säger hon.

Publicerad: