Reinfeldt vägrade svara på den viktigaste frågan

Programledaren Anna Hedenmo ställde kvällens mest relevanta fråga till Fredrik Reinfeldt: ”Varför måste man vara fattig om man inte kan få ett jobb?”

Statsministern vägrade svara. I tillrättavisande ton sa han att ordet fattigdom inte är lämpligt att använda i Sverige.

Då tände Jonas Sjöstedt till. Han berättade om när han blev uppsagd från Volvo.

– Jag har varit där. Jag vet hur det känns. Jag klarade mig på grund av en bra a-kassa. Mina arbetskamrater som blir arbetslösa idag klarar sig inte.

Annie Lööf talade om de rödgrönas ”dubbelstöt”. Hon tänker sig uppenbarligen ett jobb på besöksnäringens organisation Visita när hon tvingas avgå som näringsminister.

Lööfs problem är att sänkningarna av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga har skapat mycket få jobb. Ja, varje nytt jobb har kostat hela 1,3 miljoner kronor.

Stefan Löfven vinner en helt annan trovärdighet när han säger att nya jobb ska skapas genom satsningar på utbildning, infrastruktur och nya bostäder. Det är dags att bygga samhället, helt enkelt.

Värst i jobbdebatten var Jimmie Åkesson. Han talade om ”massinvandringen” och ”importen av arbetslöshet”. Då fick Gustav Fridolin kvällens viktigaste utbrott:

– Hur kan du kalla människor som flyr från krigets Syrien för import av arbetslöshet!?

Debatten om arbetskraftsinvandringen lämnade mycket övrigt att önska. Den borde ha gällt hela världen, inte bara EU.

Stefan Löfven krävdes aldrig på besked om han vill återinföra arbetsmarknadsprövningen. Det hade behövts. I SVT:s valbarometer uppgav Socialdemokraterna att det är ett ”ganska dåligt förslag” att det ska bli lättare att invandra till Sverige. Att de ändrat sitt oacceptabla svar efter massiv kritik gör inte frågetecknen mindre.

På samma sätt måste alliansen svara på frågan: Varför gör ni inte mer för skapa drägliga arbetsvillkor för de arbetskraftinvandrare som utnyttjas av cyniska arbetsgivare i Sverige?

Kvällens stora besvikelse var den två minuter långa jämställdhetsdebatten. Stefan Löfven hann säga att uttaget av föräldradagar måste bli jämnare. Tittarna hade nog gärna velat veta hur. Är det äntligen dags för en delad föräldraförsäkring? Annie Lööf tjatade lite om att RUT är en jämställdhetsreform. Sedan var det slut, tyckte programledarna.

Varannan kvinna i Sverige får fattigpension. Det är en skandal som alldeles för få ens vet om. Att Feministiskt Initiativ växer så det knakar beror inte bara på de etablerade partiernas slöhet. Utan även på att många journalister struntar i jämställdhetsfrågorna.

Publisert: