Christer Fuglesang lunchade med regeringen

NYHETER

Lammrostbiff och vaniljsabayonne stod på menyn

Foto: Besök på hög nivå Regeringen var måna om att få träffa den svenske rymdfararen Christer Fuglesang.

Christer Fuglesangs segertåg genom hemstaden Stockholm har börjat.

Halv tolv togs han emot av regeringen för gemensam lunch på Rosenbad.

– De var mycket intresserade och ställde kloka frågor, säger Fuglesang till Aftonbladet.

Sveriges förste rymdfarare hade med sig en present till alliansregeringen: Ett bildcollage från rymdfärden med en svensk flagga i ena hörnet - samma flagga som följde med Christer Fuglesang till rymdstationen ISS och tillbaka.

”Mycket intresserade”

Exakt vad som avhandlades under lunchen är inte känt. Men man kan anta att näringsminister Maud Olofssons hyllande välkomsttal från Arlanda till viss del upprepades. Kanske diskuterades även framtida svensk rymdforskning. Att Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg och Hägglund för dagen hade mest rymd i huvudet är i alla fall helt klart.

– Ministrarna var mycket intresserade och ställde kloka frågor, sa Christer till Aftonbladet när han kom ut från Rosenbad.

Lammrostbiff och bönragu

Aftonbladet.se kan avslöja vad som dukades fram på regeringsbordet. Till förrätt serverades marulkspastrami med Kalixlöjrom. Huvudrätten bestod av lammrostbiff och bönragu. Till efterrätt avnjöts karamelliserat äpple med vaniljsabayonne, allt komponerat av Hans Höglund från svenska kocklandslaget.

Efter lunchen fortsatte Fuglesang mot Rymdstyrelsen i Solna där aftonbladet.se kommer att få en exklusiv intervju med astronauten.

Fuglesangs program i Stockholm

Läs mer:

Tidigare artiklar

Simone Söderhjelm, Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden