Bloggare berömmer Odenberg för rakryggat handlande

Av: Lotta Holmström

Publicerad:
Uppdaterad:

Så skriver svenska bloggar om försvarsministerns avgång

Mikael Abramsson, s:

"Att splittringen inom regeringen har gått så långt att försministern finner det omöjligt att sitta kvar är överraskande.

Man kan ju även fråga sig hur länge Anders Borg finner det mödan värt att sitta kvar som finansminister när han gång efter annan blir överkörd av "de fyras gäng". Borg är en lame duck, vilket Odenberg också blivit om han valt att sitta kvar efter alla de bråk som varit om försvarsbudgeten. Han hade saknat trovärdig helt enkelt."

Ali Esbati, vänster:

"Severe Loss of Star Quality i regeringen.Mikael Odenberg har i och för sig inte riktigt passat perfekt som försvarsminister. Han borde nog ha blivit finansminister ändå.

Som försvarsminister var Odenbergs främsta skalp att han drev fram den efter Patriot Act I och II kanske mest absurda övervakningslagen i Västvärlden – en som i princip skulle ge Försvarets Radioanstalt rätt att ta del av all möjlig elektronisk kommunikation mellan medborgarna – med denna formulering:

I dag tar vi ett viktigt steg för att förbättra den enskildes personliga integritet."

Sophia Blomqvist, liberal:

Inget jag sörjer med hänsyn till hans ställningstaganden i FRA till exempel, men däremot är det en förlust för försvaret i allmänhet.

Peter Hultqvist, s:

"För min del har jag inte samma uppfattning som Odenberg i en rad försvarspolitiska frågor. Men min åsikt är att han agerar rakryggat!

Odenberg tar sin hatt och går med högburet huvud. Han krusar ingen och har tydligen inte tagit uppdraget som ett självändamål. Därför väcker hans agerande respekt.

Men den store förloraren är Fredrik Reinfeldt. Han har inte lyckats hålla ihop sitt lag. "

Peter Andersson, s:

"[...] Det är två andra perspektiv som gör avången till en betydligt större dramatik. Att Odenberg gör det i en moderat profilfråga i konflikt med en moderat finansminister är det ena. Det andra är ett grundskott mot statsministern. Redan tidigare avgångar, tv-licensskandaler och annat har varit tillräckligt, en av förklaringarna till ett vikande väljarstöd. Även om det är politiken människor främst dömer ut. Och sett i perspektivet av kritik mot osynlighet, snart årsdag av valseger, centerparti som dras till ytterkanter, en förestående batongledare för folkpartiet kan Reinfeldt bara sucka och dra en logisk slutsats: Nu får ingenting mer gå fel."

Björn Pedersen, grön liberal:

"Det var åtminstone inte någon briserande fiffelskandal som gjorde att Mikael Odenberg avgick idag från posten som försvarsminister. Skälet till avgången var ju något jag verkligen kan respektera. Om man inte tror på det man gör ska man naturligtvis inte göra det."

Mary X Jensen, m:

"Kom ihåg nu att regeringen bara regerat i ETT år, det tar tid att jobba ihop sig och få igång en fungerande organisation med allt det innebär. Så innan vi tar allt för stora svängar med tangenterna kanske vi ska vänta på vad statsministern har att säga. För han kommer naturligtvis att göra det inom kort."

Johan Linander, c:

"Det måste ha funnit en lång och intensiv diskussion inom regeringen, eller rättare sagt inom moderaterna, jag kan åtminstone inte tro att Odenberg beslöt sig för att avgå som försvarsminister utan att det varit heta diskussioner i förväg, men inget av detta har läckt hit till riksdagen.

Det är olyckligt för regeringen och speciellt olyckligt för moderaterna. Det här får ses som ett internt moderat misslyckande även om det drabbar alliansenregeringen."

Joakim Hörsing, mp:

"Egentligen ganska otroligt att en moderat minister hoppar av en moderat ledd regering i en fråga om att försvaret får för lite pengar! Klart att detta måste ha en vidare kontext än den mellan Odenberg och Borg.

Själv är jag naturligtvis glad att det är Borg som gick segrande ur denna strid och inte Odenberg. Samtidigt är det olyckligt för ett land att ha en svag regering. Alla uns av tvivel angående detta är i och med dagens händelse som bortsopad."

Publicerad: