Ratos räddar andra hundar med sitt blod

NYHETER

Behovet av blodgivare har ökat senaste tiden

Foto: Ger liv Ett 50-tal hundar ger blod till blodbanken. Det är mest stora hundar som schäfer, labrador, grand danois och golden retriever.

Här är schäfern som är en äkta blodhund.

Ratos räddar andra hundars liv genom att donera blod.

– Han tycker faktiskt om det, säger matte Jessica Envall.

Hennes tålmodiga schäfer Ratos låter sig både rakas, tvättas med sprit och sedan stickas med den vassa nålen. Tappningen av drygt fyra deciliter blod tar knappt tio minuter.

– Bäst tycker han om grisörat som han får när allt är klart, säger Jessica Enwall.

På regiondjursjukhuset i Strömsholm bygger man upp en blodbank för att sjuka hundar ska kunna leva längre.

Hälsokoll

– Vi kommer hit för den goda sakens skull. Och så får vi en grundlig hälsokoll och vaccinationer gratis, säger Jessica Envall.

För att få bli blodgivare krävs att hunden väger minst 29 kilo, att den är född i Sverige, inte har varit dräktig och är fullt vaccinerad och avmaskad.

Hunden måste också ha ett mycket lugnt temperament eftersom inget lugnande medel ges.

Ny trend

– Behovet av blod har ökat med åren. Det är en trend att folk vill satsa mer på sina husdjur. De har fått högre status, säger veterinären André Rowe, säger blodbanksansvarige veterinären André Rowe.

Eftersom det bara finns ett fåtal blodbanker i landet kommer hundägare resande från hela norra Sverige till Strömsholm utanför Västerås.

– Det kan handla om hundar som varit med om trafikolyckor, fått ormbett eller behöver mycket blod till någon operation, säger André Rowe.