Jytte Guteland ny ordförande

NYHETER

Mattias Vepsä omvald som förbundssekreterare

Foto: Jytte Guteland – ny ordförande i SSU.

Jytte Guteland, 27, blir ny ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet. Det beslutades på SSU-kongressen i Örebro i dag.

Samtidigt valdes Mattias Vepsä åter till förbundssekreterare

Striden om ordförandeklubban på SSU:s kongress i Örebro var jämn in i det sista. Men efter debatt och sluten omröstning vann dock Jytte Guteland med 131 röster av 249.

Aftonbladets Eva Buskas är på plats på kongressen i Örebro. Hon säger att den jämna kampen mellan Jytte Guteland och rivalen Laila Naraghi, 25, gör att många är besvikna nu efter avgörandet.

Inga personangrepp

– Det har varit en väldigt tydlig strid. Ändå märktes det redan i morse att debatten var snällare. Man lyfte fram det som var bra med sin kandidat och gick inte till personangrepp.

Dramatiken späddes på ytterligare när Gävleborgs distrikt förklarade att de skulle lägga ner sin röst.

Men i slutändan lade ingen ner sin röst och Jytte Guteland med 131 röster mot Laila Naraghis 115.

Ska inleda dialog med alla distrikt

Trots den hårda striden säger Guteland att hon kommer jobba för att förbundet inte ska splittras.

– Jag tycker det känns jätteviktig att resa till de distrikt som inte nominerade mig för att lyssna in vilken typ av krav man ställer på mig och SSU som helhet, säger Jytte Guteland till TT.

Hon tycker inte att SSU:s uppdelning i en höger- och vänsterfalang är lika tydlig längre och hon tycker sig se att spänningarna minskat under kongressen. Hon siktar nu på att inleda en dialog med samtliga distrikt.

– Politiska arbetsgrupper med representanter från olika distrikt är en sak som många har tagit upp för att förbättra dialogen, säger Jytte Guteland.

”Gör SSU starkare”

Den omvalde förbundssekreteraren Mattias Vepsä tror att Guteland med sin politiska erfarenhet kommer att göra SSU starkare.

– Jytte kommer på ett utmärkt att föra fram den politik som förs fram på den här kongressen, säger han till aftonbladet.se.

Men han vill inte ge Guteland uppgiften att ena SSU efter de senaste årens skandaler och splittringar.

– Jag tror att man förenklar för sig om lägger frågan om enighet på ett namn.

Läs tidigare artiklar

Olof Jönsson, Mikael Stengård