Louise kräver 1,5 miljoner

NYHETER

Men kommunens försäkringsbolag vägrar betala

"Fallet Louise" skakade hela Sverige.

Nu kräver Louise 1,5 miljoner i skadestånd av Vetlanda kommun.

Men kommunens försäkringsbolag vill inte ge henne pengarna. Det skriver Smålandstidningen i dag.

I flera år levde Louise med sin missbrukande pappa. En pappa som utnyttjade henne sexuellt. Hon fick ingen hjälp av Vetlanda kommun och när fallet uppmärksammades av SVT:s program "Uppdrag granskning", blev de sociala myndigheterna hårt kritiserade.

Louises juridiska ombud Anton Strand begär nu för hennes räkning 1,5 miljoner i skadestånd. Men kommunens försäkringsbolag Länsförsäkringar Jönköping anser inte att hon är berättigad till något skadestånd.

Det skriver försäkringsbolaget i ett hemligt brev, rapporterar Smålandstidningen.

– Hur har ni kommit över det brevet? Det ska sekretessbeläggas, säger kommunchef Rolf Adolfsson till tidningen.

Han vill varken bekräfta eller dementera anspråket på 1,5 miljoner kronor och uppger för tidningen att han inte är insatt i brevets innehåll.

Rättsprocess väntar

Enligt Länsförsäkringar Jönköping skulle skadestånd komma i fråga om Louise tillfogats personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada på grund av fel eller försummelse vid myndighetsutövning. Men i nuläget stödjer de inte skadeståndsanspråket.

"Min uppfattning är att med nuvarande, för oss kända, underlag har inte ombudet kunnat visa att "Louise" är berättigad till skadestånd från kommunen", skriver Mats Wilhelmsson som är skadechef på Länsförsäkringar Jönköping till Vetlanda kommun.

Anton Strand hävdar dock att han visst har delgivit kommunen flera delpunkter i sin skrivelse som stödjer underlagsanspråket. Uppgifter som enligt honom inte har kommit försäkringsbolaget till dels.

Han planerar nu att dra igång en rättslig process eftersom kommunen inte verkar vara villig att komma överens om en förlikning.

– Som det ser ut nu kan vi inte undvika en rättslig process, Det bästa för Louise vora dock om vi kunde komma överens om detta utanför rättens dörrar, säger han.