"Öppenheten på nätet går överstyr"

NYHETER

Men vi kommer att hantera det bättre så småningom

I bloggar och forum är vi mer öppna än någonsin.

Vi diskuterar flitigt och tenderar ibland att häckla kända och privatpersoner i bloggar och forum på nätet.

– Just nu tappar folk greppet om sig själva när de diskuterar på nätet men det kommer att trappas ner, säger Elza Dunkels, doktor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Foto: Elza Dunkels, doktor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Alex Schulman stängde i går sin blogg eftersom han inte längre kunde hantera de ”blodtörstiga läsarna” som bara ville läsa när han skruvade upp tonläget och häcklade andra personer. Bloggar och olika diskussionsforum används både för att häckla både makthavare och privatpersoner, men framförallt är det privatpersoner som blir utsatta mest.

Varför är vi pigga på att attackera varandra i bloggar, forum och olika sajter?

– Det tycks ju vara så att vi öppnar oss på ett annat sätt när vi sitter bakom en skärm. Vi gömmer oss bakom den helt enkelt. Det går överstyr hos vissa grupper men det kan vara så att det kommer att jämka sig så småningom. Just nu tappar folk greppet om sig själva. Det är fortfarande nytt med bloggandet, att det är så härligt att man kan skriva av sig och att det är många som agerar direkt på det. Man får en egokick, säger hon.

Är vi mer blodtörstiga?

– Det är snarare tvärtom. För varje generation så blir vi mer empatiska. Vi är inte mer blodtörstiga än vad vi var tidigare. Vi kommer att hitta ett sätt att leva med denna öppenhet.

Döljer allt mindre

Vi människor har två ansikten. Ett som vi visar för våra närmaste och ett som vi visar utåt. Elza Dunkels tror att nätet kommer att hjälpa oss att få de här två olika sidor av oss själva komma närmare varandra.

– Bloggandet inbjuder att man bjussar på sig själv och döljer allt mindre och mindre av oss själva. Det är svårt i början att leva två ansikten, både som bloggare och som läsare men så småningom kommer vi att få ihop det berättar hon.

– Vi kommer inte att bli så himla förtvivlade så som vi är i dag. Vi kommer att kunna hantera det på ett bättre sätt.

Maktberusade bloggare

Hon menar att de som får många läsare blir maktberusade och av de snabbar reaktioner man får.

Elza Dunkels berättar att vi också är mer snällare mot varandra på nätet. Att människor öppnar sig både på positivt och negativt sätt.

– Vi säger också mycket mer trevligare saker till varandra på nätet än vad vi skulle göra öga mot öga.