Nytt försök hitta försvunna paret

NYHETER

Området runt Hovs Hallar ska finkammas

Foto: 55 poliser samlades på måndagen vid Hovs hallar för att söka igenom en mil längs strandkanten.

Den misstänkte 21-åringen friades från mordåtalet men polisen ger inte upp.

Nu genomförs en ny finkamning av området runt Hovs Hallar i en av de största enskilda polisinsatserna i Skåne.

Under måndagen kommer 55 poliser att gå i en skallgångskedja med en meters mellanrum i skogen på Bjärehalvön, där de försvunna paret bodde.

Polis och åklagare är fullständigt övertygade om att paret, 58-åriga Irene Saldert och 64-årige Sölve Svensson, har mördats. Men kropparna har inte hittats och den 21-åring som åtalades för dubbelmordet friades i rättegången.

Eftersom parets kroppar inte hittats var tingsrätten inte ens övertygad om att de båda är döda. Om sökningen ger resultat kan det bli aktuellt för åklagaren att begära resning i fallet.

– Det viktiga är dokumentationen, det måste vara fullständigt klart vad som har gjorts om man bestämmer sig för att återuppta sökandet om tio år, säger spaningsledaren Tommy Lindén.

En meters mellanrum

Polisen ska finkamma en sträcka på drygt en mil i närheten av den stuga på Bjärehalvön som paret bodde i. Den nu frikände mannen har berättat att det var där han provkörde den 64-årige mannens bil innan han tog över den.

Terrängen genomsöktes av grupper av poliser, som gick sida vid sida med bara cirka en meters lucka mellan deltagarna. Fem hundar, varav en kriminalsökhund, så kallad ”likhund”, deltog också.

Polisen kommer att söka med en speciell metodik, Managing Search Operation, för att kraven på vetenskaplig dokumentation ska kunna uppfyllas.

– Man arbetar systematiskt efter sunt förnuft och gör sannolikhetsbedömningar. Det viktigaste är att man får struktur på sökarbetet, säger Niklas Wilsson, polisens expert på MSO.

Även andra fynd i samband med det försvunna paret skulle kunna vara väsentliga, betonar Tommy Lindén.

– Det saknas plånbok, glasögon och mobiltelefon, säger han.

Blod

Han betonar att tidsfaktorn är betydande. Sökandet måste göras nu för att man ska kunna säkerställa bevis om kropparna hittas.

Den stora mängd blod som hittades i baksätet på bilen kommer från kvinnan och tingsrätten fann det därför styrkt att hon är död. När det gäller mannen är tingsrätten inte lika säker.

I bagageluckan hittades blod som polisen tror kommer från den 64-årige mannen, men eftersom blodet ruttnat är det svårt att bevisa.

Polisen hoppas att den omfattande finkamningen av platsen kan avslutas redan på måndagen.

TT, aftonbladet.se