Älg i pooldrama

NYHETER

Brandkåren tömde poolen på vatten – och lämnade älgen ifred

En älg gick ner sig i en villapool i Johansfors, 4 kilometer utanför Oskarström i Halland på torsdagsmorgonen.

Räddningstjänsten tömde poolen för att rädda älgens liv. Efter nära två timmars arbete var älgen dock fortfarande kvar i bassängen och brandkåren lämnade över till polisen.

Älgen ska eventuellt avlivas.

Foto: Älgen som gick ner sig i swimmingpoolen är troligen 1,5 år gammal, enligt Hallands Nyheters nätupplaga. Sedan flera timmar är hon fast i bassängen.

En husägare i Johansfors, cirka 20 kilometer från Halmstad, larmade om sitt oväntade besök klockan 6.02 på torsdagsmorgonen. ”Jag har en älg i min pool”.

När räddningstjänsten anlände hade det stora djuret trasslat in sig i swimmingpoolens presenning.

– Men det löste vi ganska tidigt. Sedan tömdes poolen på vatten, men älgen var fortfarande kvar, säger Jan Peterson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till aftonbladet.se.

En trappa

Därefter byggdes en trappa med lastpallar för att älgen skulle kunna ta sig upp för egen maskin. Älgen var framme och nosade på ”räddningsplankan”. Men inte mer än så. Efter nära två timmars arbete, strax efter klockan 8, valde räddningstjänsten att lämna platsen. Tanken var att älgen skulle våga ta klivet mot friheten när uppståndelsen lagt sig.

”Lätt absurt”

Utsände reportern Anders Lindström ger en ögonvittnesskildring från Johansfors på hn.se:

– Den står stilla på botten i den tömda poolen och ser lite förvirrad ut. Det är en lätt absurd syn. Men den verkar inte skadad vad jag kan se.

Älgens vidare öde ligger nu i husägarens händer. Skulle den inte ge sig av under dagen finns risken att någon av kommunens jaktvårdare måste rycka in.

Vid 11.30-tiden beslutade räddningstjänsten att lämna över ärendet till polisen.

Hn.se uppger att älgen får stanna i bassängen tills vidare. Enligt länsvakthavande på Hallandspolisen är någon avlivning inte aktuell:

– Vi gör bedömningen att den kan ta sig upp själv och låter den därför vara i fred.

Texten uppdateras