Uppfödare får hundförbud

NYHETER

Hade 86 djur på gården

Uppfödaren fick ha 40 hundar på sin gård.

Hon hade 86.

Nu får kvinnan hundförbud av Länsrätten i Västerbotten och alla djur måste bort.

– Självklart kommer jag att överklaga, säger kvinnan till aftonbladet.se.

Foto: Fler än 40 Uppfödaren hade 86 hundar på gården. Det är inte djuren på bilden som bor på gården i Västerbotten.

Som mest hade den kvinnliga uppfödaren 86 hundar i början av 1999, och sedan har antalet varierat. Ifjol var antalet hundar 64 och den kvinnliga uppfödaren fick förbud att skaffa flera. När kommunen och länsstyrelsen ändå efter inspektioner fick antalet hundar till en bra bit över 40 så fick de nog och tog ärendet till Länsrätten.

– Det finns en tidigare dom som säger att hon inte får ha mer än 40 hundar. Det har hon inte följt, säger Anna Stenmark, jurist vid Länsrätten i Västerbotten.

"Räknade flera gånger"

Flera gånger under flera års tid har inspektörer varit ut till gården för att räkna hundarna. Flera gånger har de kommit hem med olika siffror. Alla gånger har siffran överstigit 40.

– De som var här räknade en del hundar flera gånger. Jag har rätt antal nu, men de har inte varit här och kollat, säger uppfödaren.

Kommer att överklaga

Själv uppger kvinnan att antalet hundar inte är något konstigt för en uppfödare. Hon måste nu göra sig av med alla hundarna och kommer att få hundförbud. Något som hon inte tänker acceptera.

– Hundarna är inte vanvårdade på något sätt och de har gott om utrymme. Självklart kommer jag att överklaga, dum vore jag ju annars. Det måste finnas något kryphål någonstans, säger hon.