Orkanen Dean tilltar i styrka

NYHETER

UD uppmanar svenskar att vara uppmärksamma

1 av 3 | Foto: Dean slår till i franska Martinique.

Orkanen Dean hotar att växa i styrka när den korsar Karibiska havet.

Svenska utrikesdepartement uppmanar svenskar i området att noggrant följa relevant medierapportering om väderleksutvecklingen.

Närmast i Deans färdriktning är Jamaica, dit den beräknas nå på söndagen.

Orkanen närmar sig kategori 5, den allra högsta på Saffir-Simpson-skalan. En storm av den magnituden kan ställa till oerhörd förödelse.

Jamaicas regering höll ett krismöte i fredags för att diskutera beredskapen inför orkanens ankomst. Bland annat skulle den kunna utgöra ett hinder mot det val som ska hållas den 27 augusti.

Orkaner nyckfulla

Orkaner är emellertid nyckfulla och kan ändra kurs.

Under lördagen rådde katastrofberedskap från Haiti och Dominikanska republiken till Kajmanöarna, där USA:s nationella orkancenter varnade för ”livshotande skyfall och jordskred”.

Fiskebåtar beordrades i hamn, turister rekommenderades att inte gå ut och invånarna uppmanades att förbereda sig.

En elvaårig pojke dödades i Dominikanska republiken av flygande bråte när han stod och tittade på de inrullande vågorna i hamnen.

Därmed är antalet döda nu uppe i sex personer.

Endeavour påverkas

Deans framfart påverkar nu också rymdfärjan Endeavour. NASA förkortade en planerad rymdpromenad för astronauterna ombord på lördagen.

Detta för att ha möjligheten att återvända en dag tidigare till jorden, något Nasa sent på lördag kväll svensk tid beslutade sig för att göra.

Katastrofcentra

Mexikos nationella vädertjänst sade att orkanen kan nå Yucatan-halvön på måndagen.

Den svenska ambassaden i Mexiko uppmanar svenskar som befinner sig i Cancun-området att följa väderleksutvecklingen noggrant. Svenskar uppmanas också kontakta anhöriga för att undvika oro.

I delstaten Qintana Roo har myndigheterna upprättat 500 katastrofcentra.

Flera oljebolag har evakuerat personal från oljeplattformar i Mexikanska golfen. Orkanen kan i värsta fall stoppa delar av oljeproduktionen.

Efter att ha korsat Yucatan väntas Dean fortsätta över land. En prognos säger att den kan fortsätta till södra Texas.

Intensiv säsong

Årets orkansäsong väntas bli intensiv med fler stormar än normalt. Dean, som är den första, började växa i styrka i fredags när den nådde det varma Karibiska havet. Natten till lördagen uppgraderades den till kategori 4. Under dagen uppmättes vindhastigheter på upp till 66 meter i sekunden.

Efter att ha färdats en lång sträcka över Atlanten nådde Dean Karibien genom det smala S:t Lucia-sundet.

Är du i området?

Tidigare:

Mikael Stengård, Elisabet Wahl, TT-AFP