Så mycket tjänar kommundirektörerna

NYHETER

”Kommunerna måste vara konkurrens- kraftiga”

1 av 2 | Foto: Irene Lundquist Svenonius, Stockholms kommun, tjänar 125 000 kronor i månaden ...

Stockholms stadsdirektör tjänar 125 000 kronor i månaden – en tusenlapp mindre än statsministern.

Men löneskillnaderna är stora mellan länets topptjänstemän.

Flera kommundirektörer i Stockholms län lyfter sexsiffriga lönebelopp – i månaden. Och det skiljer 70 000 kronor mellan den högst och den lägst betalda kommundirektören i länet. Löneligan toppas inte oväntat av Stockholms Irene Lundquist Svenonius.

”Det är motiverat”

Med sina 125 000 kronor i månaden tjänar hon bara 1 000 kronor mindre än statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan inte kommentera min lön. Det är upp till min chef att kommentera om det är rätt eller fel. Vad som är högt och lågt kan se olika ut, säger hon.

Järfällas kommundirektör Anders Major kommer på andra plats. Han anser att de höga lönenivåerna är motiverat för att locka till sig kompetenta tjänstemän.

– Jag tror att kommunerna måste vara konkurrenskraftiga. Problemet generellt i den offentliga sektorn är ju inte att det är överbetalt, säger han.

”Skiljer mycket”

Anders Major tycker att hans lön är rimlig.

– Ja, jag tycker att jag har betalt efter vad jag presterar. Kommunerna ser väldigt olika ut och utvecklas i olika takt. Men uppdraget är detsamma och det är att leda en stor organisation, säger han.

Länets lägst betalda kommundirektör är Salems Ingela Evegård med 53 600 kronor per månad – 71 400 kronor mindre än Svenonius.

– Det skiljde mycket. Ansvaret är nog detsamma oavsett vilken kommun det gäller, säger Ingela Evegård.