Rektor riskerar åtal

NYHETER

Högstadierektorn tappade kontrollen när han skulle säga åt en elev att sluta med en för våldsam snöbollslek på en Stockholmsskola. Rektorn slog till eleven med öppen hand, uppger vittnen men han nekar till slaget.

Rektorn väntar åtal denna vecka för misshandel, skriver Metro.

Händelsen inträffade i våras. Åtalet har dock dröjt eftersom utredningen behövde göras om.

Han har misstänkts för en annan misshandel men utredningen ledde dock inte till åtal då.

Rektorn måste lämna sin tjänst i höstas på grund av händelser där föräldrar haft kritiskt synpunkter, uppger hans efterträdare.

Kräver 82 000

Den fristående skolan är också ett fall för Barn- och elevombudet (BEO) vid Skolverket, som kräver totalt 82 000 kronor i skadestånd av skolhuvudmannen. BEO har möjlighet att kräva skadestånd i fall när skolan inte förmått hindra kränkande behandling av elever.

BEO kräver 40 000 kronor i skadestånd för den elev som angreps efter snöbollsleken. Enligt BEO:s beslut hade rektorn, efter det att han slagit till eleven, släpat med sig eleven in på sitt arbetsrummet och hotat med avstängning.

Uttalat sig kränkande

I ett annat fall krävs skolhuvudmannen på 25 000 kronor i skadestånd. Det gäller en händelse i våras, då rektorn ska ha slagit till en annan elev på armen och skrikit. Rektorn ska ha varit upprörd för att det var högljutt i skolkorridoren.

I det tredje fallet krävs skolhuvudmannen på 17 000 kronor i skadestånd sedan en före detta vaktmästare vid skolan tryckt upp en elev mot väggen och uttalat sig kränkande. Vaktmästaren utgick från att eleven orsakat stopp i en av skolans toaletter.

Skolan betalar

Skolan kommer att betala skadestånd till de tre eleverna, säger Raoul Wallenbergskolans ägare och styrelseordförande Per Egon Johansson.

- De här tre incidenterna har inträffat i sammanhang där eleverna har provocerat. Vi konstaterar att den förutvarande rektorn inte klarade av att hantera de provokationerna och gick över gränsen. Han har tillstått att han tagit en grabb i nacken men inte mer. I vilket fall är vår uppfattning, från huvudmannens sida, att detta inte var acceptabelt. Vi tagit till oss kritiken och bestämt oss för att acceptera utslaget och betala in pengarna till de tre eleverna, säger han.

TT