Två sköldpaddor får checka ut

NYHETER

– men måste dela bostad med apor i framtiden

Foto: Checkar ut Två av sköldpaddorna på Stadshotellet får flytta till Parken Zoo i Eskilstuna där de får dela bostad med apor, bland annat.

De är vana vid läckra hotellmiddagar och service dygnet runt.

Nu blir det flytt till Parken Zoo i Eskilstuna där de tvingas dela bostad med apor, bland annat.

Två av sköldpaddorna som tvingas flytta ut från hotellet i Västerås har fått nytt hem.

– Det kan bli ett tufft uppvaknade för dem, säger Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo i Eskilstuna, och skrattar.

I 25 år har sköldpaddorna bott i en damm på Stadshotellet, men i takt med att de har vuxit har dammen också blivit för liten. Djurskyddsmyndigheten har krävs att dammen ska byggas ut, vilket hotellet inte ansetts sig ha råd med.

Så därför är det slut med de fina hotellmiddagarna och några ringklockor där de kan kalla på uppmärksamheten är det också slut med.

– Sån service har vi inte för dem. Men de får chans att träffa nya vänner, säger Helena.

Deras nya hem i Parken Zoo blir ett sydamerikanskt växthus. Där får de dela bostad med Cubakrokodiler, bältdjur, fåglar – och även apor.

Slagsmål om maten

Från att ha blivit väl serverade fina trerättersmiddagar kommer det i fortsättningen att bli slagsmål om maten.

– Det är klart det blir konkurrens om maten, men det är faktiskt sköldpaddorna som snor åt sig maten från bland annat krokodilerna.

Djurparken brukar inte ta emot djur på det här sättet, utan brukar bara vara intresserade när det handlar om utrotningshotade djur och bevarandeprojekt. I det här fallet har man gjort ett undantag och tar sig an två av de utcheckande sköldpaddorna.

– Vi har ett par av samma art sedan tidigare och det kan vara bra med lite nytt blod. Det är alltid bra om de ska para sig.

Isolering väntar

Flytten går i morgon, fredag, då Helena åker till Västerås för att hämta sköldpaddorna.

Sen väntar ett par dagar i isolering för djuren.

– De ska avmaskas och vi ska ta prover på dem för att se så de är friska. Sen släpper vi ut dem på stranden som ska bli deras nya hem, berättar djurparkschefen.

Två av Stadshotellets sköldpaddor får därmed nytt hem. Vad som händer med övriga tolv är oklart. Om de inte har nytt hem vid årsskiftet riskerar de att avlivas.

– Exotiska djur är inga leksaker, de kräver skötsel och blir gamla. Man ska tänka sig för mer än en gång innan man bestämmer sig för att ta hand om en sköldpadda, säger Helena Olsson.