Skor åt kungar och celebriteter

Foto: Bland de 350 skorna på Livrustkammaren hittar du drottning Sofias tofflor från 1870-talet, Folke Bernadottes mockaskor och Karl XIII:s kröningsstövlar från 1809.
NYHETER

Livrustkammaren, som under en tid varit stängt för renovering, öppnar nu återigen sina dörrar. Först ut är en utställning om skor som burits av kungliga personer och film-stjärnor som Greta Garbo, Marilyn Monroe, Fred Astaire och Ingrid Bergman.

– Vi öppnar en utställning som heter ”Skor ger mer – makt flärd magi”. Det är mycket kungliga skor som vi visar, men vi har lånat in skor av de här idolerna, de hade ju nästan kunglig status, säger Margareta Berglund Hamngren som är pressansvarig vid Livrustkammaren.

Varför anordnar man en utställning om skor?

– Vi har närmare 350 skor och stövlar som aldrig visats tillsammans tidigare och som är väldigt spännande. Vi ställer ut drygt 100 av dem nu. De äldsta är från början av 1600-talet.

Då har fotsvettslukten försvunnit?

– Ja, dessutom är de innanför glas så det är inga odörer på något sätt. Besökarna behöver inte vara oroliga.

Är det något speciellt par man borde titta närmare på?

– Det finns så mycket att se. Vi har fantastiska stövlar, och förtjusande små sidenskor. Och knäppkängor från 1800-talet som man ju skulle vilja ha själv. Stilmässigt skulle de passa in i dagens mode.

Jonas Andersson (.se)