"Självklart att stanna hemma"

NYHETER

En av fem väljer att vara hemma med sitt barn

Foto: Papporna i Stockholm är bra på att ta ut pappaledighet. ”De flesta i min bekantskapskrets har valt att vara hemma under olika perioder”, säger Niclas Fång från Saltsjö-Boo. Foto: MALIN BONDE

Allt fler pappor tar föräldra­ledigt.

I Stockholm har antalet dubblats på åtta år.

– Det var en självklarhet att vara hemma, man märker snabbt vilken skillnad det gör i relationen till barnen, säger Niclas Fång, 33, pappaledig.

1974 togs 0,5 procent av föräldradagarna ut av män. I dag väljer var femte pappa att stanna hemma med barnen, visar siffror från Försäkrings­kassan.

–?Det sker en stadig ökning och det finns ingenting som tyder på att det inte kommer att fortsätta så, säger Mats Matsson, riksansvarig för föräldraförsäkringar på Försäkringskassan.

Bland storstadsregionerna är Stockholmspapporna bäst på att att vara föräldralediga. Förra året stod de för 21,8 procent av de uttagna dagarna i länet.

Stockholmskommunerna Ekerö och Knivsta ligger i topp på rikslistan.

Samtidigt ligger flera Skåne­kommuner i botten.

–?Man pratar mer om det i dag, men det kan skilja sig mellan regionerna hur pass mycket uppmärksamhet ämnet får. Men vi arbetar aktivt med att informera unga föräldrar om regelverket, säger Mats Matsson.

Niclas Fång, 33, från Saltsjö-Boo, är pappaledig för andra gången.

För honom var det en självklarhet att vara hemma med sonen Elliot, tio månader.

–?Eftersom man redan har gjort det en gång kändes det extra viktigt nu. Man märker snabbt vilken skillnad det gör i relationen till barnen, säger han.

Hur är attityden bland vännerna?

– De flesta i min bekantskapskrets har valt att vara hemma under olika perioder, så det är inget konstigt. Det gäller bara att det fungerar arbetsmässigt, säger han.

60 dagar är ”låsta”

Clarence Frenker (.se)