Skogsmulle fyller 50 år

NYHETER

”Vi vill återuppliva Mulle igen”

Hej Kollikokk i skogen!

Nu fyller Mulle 50 år.

– Vi vill återuppliva Mulle igen, säger Jill Westermark, ordförande i Skogsmullestiftelsen.

Minns ni förmiddagarna i skogen? Med varm choklad, kletiga ostmackor och Skräplisa som plötsligt dök upp med en förkastlig sophög runt omkring sig. Och så den förträfflige Mulle i grön dräkt och barkhatt som visste hur allt skulle vara.

– Hej kollikokk!

Nu fyller Mulle 50 år. Han har mognat och blivit en man i tiden.

– I slutet på 1970- och början på 1980-talet var vi väldigt fixerade vid att hålla rent i skogen. Vår pedagogik i dag går mer ut på att berätta om allt man får, kan och bör göra istället för att säga allt man inte får göra, säger Jill Westermark, ordförande i Skogsmullestiftelsen till aftonbladet.se.

Började med hemmafruar

Sedan starten 1957 har två miljoner barn varit med i Mulleverksamheten. Det som började med ideellt arbetande hemmafruar har i dag utvecklats till en verksamhet inom förskolan och Mulle står i dag nära de så kallade ur- och skurförskolorna där naturen är barnens vardagsrum.

– I dag är 30 000 barn och 8 000 ledare med i verksamheten. Det är förskollärare, dagbarnvårdare och några få ideella, säger Jill Westermark.

Hon har märkt ett allt större intresse nu när de som var barn på 70-talet själva blivit föräldrar som vill föra traditionen med Mulle vidare till sina barn.

Nova från Tella

I Mullefamiljen ingår även figurerna Fjällfina och Laxe och på 90-talet skapades Nova. Hon är från planeten Tella som är som Tellus men med den stora skillnaden att Tella är helt fri från föroreningar. Skogsmullestiftelsen planerar att ta draghjälp av det nyvunna rymdintresset i Sverige och använda Nova i arbetet för den rena planeten.

Så lystra inte bara efter ”hej - kollikokk”, nu kommer även ”hoj - kosmohoj” att ljuda i de svenska skogarna.

Johanna Melén