Bushs miljöchef ändrade i klimatrapporter

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskarnas rapporter "redigerades" innan de blev offentliga

Den förre oljeindustrilobbyisten gick igenom – och ändrade i – hundratals vetenskapliga regeringsrapporter om klimatförändringarna.

Syftet var att tona ner bevisen på människans roll i den globala uppvärmningen.

År 2001 slutade Philip A. Cooney på jobbet som ”klimatlagledare” på American Petroleum Institute, oljeindustrins största lobbyorganisation för att han fått ett nytt jobb – som chef för Vita husets miljöråd, skriver New York Times.

Efter att media avslöjat att Cooney redigerat vetenskapliga rapporter avgick han som miljöchef 2005. Sedan dess har han arbetat för Exxon Mobil.

"Normal granskning"

En statlig utredning om händelsen offentliggjorde igår att Cooney ändrat i hundratals forskarrapporter, för att tona ner bevisen på att människan ligger bakom den globala uppvärmningen.

Philip A. Cooney försvarar sig med att han bara ägnat sig åt normal granskning av materialet.

Cooney, som inte har någon vetenskaplig utbildning, menar att han baserade sina ändringar och rekomendationer på vad han i god tro såg som de ”mest pålitliga och färskaste vetenskapliga påståendena”.

Skulle kontrollera forskare

Den statliga utredningen ska också undersöka andra fall där Bush-regeringen anklagas för politiskt inverkan på forskning kring klimatförändringarna.

Bland annat förhörs George C. Deutch III, informationschef på rymdmyndigheten NASA. Där ska han ha beordrat sin personal att hålla rymdforskningsinstitutets ledande klimatforskare James E. Hansen i strama tyglar, för att hindra honom från att säga olämpliga saker till pressen.

Läs mer

Karin Thurfjell

Publicerad: