Kravaller i Göteborg

NYHETER

Vandaliserade skolor och kastade sten mot poliser

1 av 3 | Foto: I skydd av mörkret gav sig stora ungdomsgäng ut på gatorna och vandaliserade bland annat flera skolor, dagis och äldreboenden.

GÖTEBORG

Elen försvann och stora delar av Göteborg blev svart i går kväll.

Då startade kravaller.

Polisen möttes av stenkastande ungdomar som slog sönder fönster i skolor, äldreboenden, dagis och en bank.

I stort sett samtliga skolor i Angered vandaliserades.

I Hjällbo centrum möttes polispatrullerna av en hätsk stämning och ett 100-tal ungdomar som kastade sten.

- Vi fick backa för alla stenar som kom haglandes, sa Stefan Holm, insatschef vid polisen.

Försökte ta sig in

Fler patruller fick tillkallas för att möta de stenkastande ungdomarna. Polisen fick snabbt kontroll över situationen men var tvungna att stanna på platsen i 1,5 timme för att lugna stämningen.

Vid Hammarkulletorget gav sig ett ungdomsgäng på ett dagis där de krossade fönster. En butikslokal och ett fönster på Handelsbanken vandaliserades.

Hammarhus äldreboende attackerades. Ett ungdomsgäng krossade ett fönster och försökte bryta sig in.

- Det är snabba händelser. 6-7 rutor krossas, sen skingras ungdomarna. Det gjorde situationen svårarbetad, sa Frank Karlsson vid polisens ledningcentral i Göteborg.

I samband med strömavbrottet som inträffade kl 22.40 gick cirka 400 automatlarm. Räddningstjänsten och vaktbolag blev nerringda.

-Folk satt fast i hissar över hela stan. Automatlarm och sprinklerlarm gick hela tiden, säger Hans Karlsson, vid räddningstjänsten i Göteborg.

Våldsamt upplopp

Klockan 23.59 fick Vattenfall igång nätet igen och det finns inga brottsmisstankar kopplade till strömavbrottet. I samband med att strömmen kom tillbaka dog kravallerna ut i de nordöstra förorterna.

- Ungdomarna skingrades i takt med att strömmen kom tillbaka. Händelsen vid Hjällbo centrum är anmäld och rubricerad som våldsamt upplopp, men vi har tyvärr ännu ingen gripen, säger Frank Karlsson.

Tobias Rydin, Lennart Kasvi, Karin Johansson