Fick sin stulna dator tillbaka

NYHETER

Tjuven fick polisbesök när spårprogram sänt datorns IP-adress

Malmö

Ett enkelt dataprogram kan ge dig din stulna dator tillbaka. Så snart tjuven startar datorn sänder den en signal till ägaren.

Det kunde en man i Lund dra nytta av häromdagen. Under nyårshelgen var det inbrott i hans lägenhet i ett studentområde och hans bärbara dator stals, skriver Sydsvenskan.

Eftersom mannen hade ett så kallat spårprogram installerat på datorn behövde han bara vänta på att tjuven skulle koppla upp sig på internet. Och det gjorde tjuven.

Bar gärning

Mannen gick då till polisen med det IP-nummer som spårprogrammet skickat tillbaka till hans fasta dator.

Polisen tog i sin tur kontakt med mannens internetleverantör som kunde tala om exakt var tjuven befann sig. Sen var det bara för polisen att åka och gripa tjuven och ge tillbaka datorn till dess rättmätige ägare.

Där polisen grep mannen hittades även ytterligare en dator som var registrerad på Lunds universitet.

TT: Idén med spårprogram verkar smått genialisk, finns det inga nackdelar?

- Det skulle vara om det finns säkerhetsluckor i programmen, men det känner jag inte till att det skulle göra, säger Joakim von Braun, IT-säkerhetsexpert, till TT.

Dolt program

Programmen, som går att ladda ner från internet för ett par hundra kronor, finns i flera olika varianter och är enligt von Braun enkla att installera.

- Det är ett ganska dolt program som lägger sig på olika ställen och därför är svårt att få bort för tjuven. Skulle han få bort delar av det, men inte allt, reparerar det sig självt och återinstallerar sig, säger han.

För att få bort programmet helt måste tjuven radera hela hårddisken.

- Men det görs oftast inte eftersom det är svårare att sälja sådana datorer.

Bra idé

Det dolda spårprogrammet aktiveras om datorn flyttats till ett nytt ställe eller om inte rätt lösenord skrivits in.

Flera försäkringsbolag som TT talat med har inte hört talas om den här typen av stöldskyddsprogram, men säger att det låter som ett bra sätt att säkra sina datorer.

- Det hör ju faktiskt inte till vanligheterna att stulna datorer kommer till rätta igen, säger Christer Landelius, marknadsansvarig på Folksam.

- Från försäkringssynpunkt är det dessutom svårt att värdera datorer, det finns inget objektivt värde på datorns dokument som kanske är mycket viktiga för ägaren.

Emma Härdmark/TT