Kristna träföretag vägrar skriva under kollektivavtal

NYHETER

”Bibeln förbjuder okristna relationer”

Skogs- och träfacket misstänker lönedumpning och samtalen om kollektivavtal har havererat. Nu har facket satt stopp för leveranser av material till Plymouth-brödernas verkstäder i Smålandsstenar.

Trävaruföretagen Ji-Ma och Skandro Trade drivs av den kristna rörelsen Plymouth-bröderna. I de två verkstäderna jobbar totalt tolv personer som varken omfattas av kollektivavtal eller är anslutna till facket.

– Det här är väldigt allvarligt, vi tillåts inte ens prata med personalen, säger Per-Åke Pålsson på Skogs- och träfacket. Det är en väldigt otrygg situation för de anställda och en viktig principfråga.

Lever utanför samhället

Aftonbladet har tidigare skrivit om den kristna rörelsen som strävar att leva utanför samhället. Enligt Johannes Malmströ, ägare av Ji-Ma, är det omöjligt för dem att teckna kollektivavtal.

– Enligt bibelns Herre- och tjänarrelation kan vi inte tillåta en tredje part i vårt avtal. Vi kan heller inte sluta avtal med en icketroende. Facket ställer sig mot bibelns principer, säger han. Men våra anställda trivs, det är bara att fråga dem.

Hösten 2005 fattade facket misstankar om att Ji-Ma dumpat sina löner och att konkurrenter i trakten därför tvingats säga upp personal. En anställd på Ji-Ma hade enligt uppgift 90 kronor i timlön vilket är 30 kronor lägre än normen, uppger Per-Åke Pålsson.

Ji-Ma kan tänka sig att låta facket ta del av kontrakten med de anställda men det räcker inte för Per-Åke Pålsson.

- Det innebär att de kan ändra lönerna när som helst och reglerar inte övertid, semester eller försäkringar.

Anställd förlorade handen

Olycksrisken inom trävarubranschen är hög och för två år sedan förlorade en anställd på Ji-Ma en hand.

– De här företagen försäkrar inte sina anställda vilket gör att de som arbetar i verkstäderna har väldigt dåligt skydd mot olyckor, säger Per-Åke Pålsson.

Johannes Malmström säger att han ger sina anställda extra pengar att köpa försäkringar för. Något som är väldigt komplicerat enligt Per-Åke Pålsson.

Skogs- och träfacket har inlett en blockad mot de båda företagen vilken de bryter. Blockaden stöttas av Transportarbetarförbundet och leverantörer av material till företagen. 22 december 2006 upphörde leveranserna till Ji-Ma och till Skandro Trade skedde det 2 januari i år.

Tidigare artiklar om Plymouth-bröderna:

Daniel Boman