Ingen gripen för bedrägeri-försök mot butiker

NYHETER

Felaktiga överföringar av miljonbelopp

Personer i Skåne misstänks för de omfattande bedrägeriförsöken mot svenska butiker som upptäcktes under mellandagarna. Men än finns ingen gripen.

– Frihetsberövanden är inte nära förestående. Först måste vi inhämta mer bevis och få svar på en del tekniska frågor, säger Mats Eliasson, utredare vid polisens specialrotel i nordvästra Skåne.

Bedrägeriförsöket gjordes genom felaktiga överföringar av miljonbelopp från butikernas konton. Butikerna finns på olika håll i landet. Att utredningen hamnat i Helsingborg beror enligt Eliasson på att ”det finns personer som har sin geografiska hemvist här”.

Ny bedrägeriform

Mats Eliasson säger att det inte gynnar polisutredningen att så mycket om bedrägeriförsöket har kommit ut. Ändå var det branschorganisationen Butikerna som gick ut med ett pressmeddelande om saken. Där stod att butikerna tillsammans kunde ha förlorat mångmiljonbelopp.

– Det är en ny form av bedrägeri som har tagit oss på sängen, sade organisationens säkerhetschef Per Geijer på torsdagen.

Bedragarna har siktat in sig på penningtransaktionerna mellan butik och bank. Genom att använda hemliga uppgifter i kontakter med banken har bedragarna utgett sig för att representera en viss butik. På så sätt har de försökt flytta över pengar till sitt eget konto.

Banker reagerade

Försöken upptäcktes i sista stund, bland annat genom att banker reagerade på de stora beloppen. Alla pengar har nu förts tillbaka till butikernas konton.

Enligt Ingrid Lindström, vd för terminalleverantören Alphyra, har ingen vare sig vunnit eller förlorat på transaktionerna. De kryphål i säkerheten som bedragarna försökt utnyttja uppges nu också vara tilltäppta.

Per Geijer antydde på torsdagen att många personer kan vara inblandade. Det vill utredaren Mats Eliasson inte kommentera, men han säger att ingenting än så länge tyder på förgreningar utomlands.

Peter Palmkvist/TT