Schenström avgår

NYHETER

Har begärt att få lämna sin post

Statsministerns statssekreterare Ulrica Schenström avgår.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulrica Schenström meddelade på onsdagsnatten att hon avgår.

Efter en veckas turbulens kring krogbesöket med TV4:as politiske reporter Anders Pihlblad skickade hon natten till torsdagen sin avskedsansökan till Fredrik Reinfeldt.

”Redan de bilder som publicerats och det faktum att jag genomfört samtal med en journalist och i det sammanhanget druckit vin är beklagansvärt”, skriver Schenström i brevet.

”Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag. Jag beklagar också att jag inte inledningsvis förmått att klarlägga det som förevarit för statsministern och allmänheten. Detta är misstag som jag djupt beklagar och ångrar”, skriver hon.

Fredrik Reinfeldt ville inte kommentera Schenströms beslut under natten.

Regeringen, som formellt ska bevilja avskedet, ska ta ställning ”så snart som möjligt”, sade statsministerns pressekreterare Oscar Hållén till TT.

Inga kommentarer

Samtliga partiledare i den borgerliga alliansen avböjde att kommentera. Inte heller EU-minister Cecilia Malmström (fp), som ingår i statsrådsberedningen, ville säga något.

På onsdagskvällen kom först besked om att Schenström skulle ta ledigt med motiveringen att hon arbetat väldigt hårt och att hon också tagit det som hänt hårt. Först därefter skulle hon svara på frågor.

Hur berusad Schenström var på krogen eller hur mycket hon druckit är oklart.

– Hon var inte redlös, men jävligt glad i hatten, har reportern Anders Pihlblad sagt.

Reinfeldt har, efter att först ha avfärdat uppgifterna om att Schenström skulle ha varit onykter, medgivit att hon drack vin, men att hon inte ”varit påverkad på ett sätt så att det skulle ha inverkat på hennes möjligheter att fullgöra sina förpliktelser”.

En extrovert person

Och under onsdagen fortsatte han att försvara sin statssekreterare:

– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd, utan ett karaktärsdrag hos henne, eftersom hon är en så extrovert person.

Frågan om huruvida Schenström hade krisjour under krogkvällen är fortfarande obesvarad. Hittills har statsministern vägrat att svara. Men TT erfar att flera ledamöter under torsdagens frågestund i riksdagen med statsministern kommer att be Fredrik Reinfeldt om besked i jourfrågan.

TT