Chanslös opposition i ryska valet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Enligt ny opinionsmätning får Putins parti 55 procent av rösterna

Enade Ryssland tar över alltmer i ryska duman.
Foto: AP
Enade Ryssland tar över alltmer i ryska duman.

Ryssland kan bli en tvåpartistat.

Elva partier ställer upp i det ryska parlamentsvalet men bara två av dem ser ut att ta sig över sjuprocentsspärren.

För landets opposition är framtiden mörk.

I början av oktober blev president Vladimir Putin partiet Enade Rysslands toppkandidat inför parlamentsvalet den 2 december. Sedan dess har Rysslands största parti blivit ännu större. Enligt opinionsinstitutet Vtsioms senaste mätning skulle 55 procent av ryssarna rösta på Enade Ryssland om det vore val kommande söndag.

Ner till tvåan är det ett bråddjup. Bara sex procent av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på Kommunistpartiet. Om valet hölls i dag skulle det i själva verket betyda att bara Enade Ryssland klarar sjuprocentsspärren in i duman. Få tror att det ska bli så, men många menar nu att Ryssland går mot att bli en tvåpartistat.

Elva partier deltar

Elva partier får ställa upp i valet men de flesta av dem har ingen chans. Tidningen Kommersant skriver att i stort sett alla kända oppositionspolitiker efter valet kommer att hamna utanför parlamentet. En del av dem, som ledaren för rörelsen Ett annat Ryssland, schackvärldsmästaren Garri Kasparov, får inte ens ställa upp. En annan känd oppositionspolitiker, Vladimir Ryzjkov, var föreslagen att bli Högerkrafternas unions kandidat. Men källor säger till Kommersant att partiet i sina förvalssamtal med presidentadministrationen tvingades stryka hans namn.

Det ryska parlamentsvalet kommer inte att bli spännande. Större intresse väcker istället frågan om president Putins framtida roll i politiken. När han gick med på att toppa Enade Rysslands lista sa han också att han kan tänka sig att bli landets premiärminister när han lämnar presidentposten i mars nästa år.

Ändrar inte konstitutionen

Nu har han ändrat sig.

– Vad gäller mitt framtida arbete så har jag ännu inte bestämt var och i vilken roll jag kommer att arbeta, sa han under EU-toppmötet i Lissabon, skriver Kommersant.

Och för tusende gången försäkrade han att han inte tänker ändra konstitutionen för att kunna ställa upp i presidentvalet för en tredje period.

Ändrar han sig har han ryssarnas fulla stöd. På opinioninstitutets Vtsioms fråga svarar 63 procent att de skulle rösta på Putin om det vore val i dag. Kandidaterna närmast efter Putin får tre procent var.

Putin - ingen lyxlirare

När kandidatlistorna inför parlamentsvalet i december offentliggjordes fick ryssarna äntligen veta hur rik president Putin är.

Som toppnamn på Enade Rysslands lista fick han, som alla andra, redovisa sina tillgångar.

Ganska blygsamma - för att vara en president.

2006 tjänade Vladimir Putin motsvarande drygt 543 000 svenska kronor.

På banken har den ryske presidenten tillgångar på runt en miljon kronor.

Putin äger 15 hektar mark utanför Moskva och en lägenhet på knappt 80 kvadratmeter i Sankt Petersburg.

VVP, som hans namn förkortas i Ryssland, har två bilar av märket Volga i garaget. Årsmodell: 1960 och 1965. Han äger även en släpvagn av märket Skif.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN