Utegångsförbud i Burma i natt

Av: Erik Wiman, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

UD:s utsända Liselott Agerlid: ”Det finns en oro hos alla jag möter här”

PACIFISTER Mer än 100 000 buddhistiska munkar vandrade genom Rangoons gator i protest mot militärregimen i Myanmar, det land som av oppositionen kallas för Burma.
PACIFISTER Mer än 100 000 buddhistiska munkar vandrade genom Rangoons gator i protest mot militärregimen i Myanmar, det land som av oppositionen kallas för Burma.

Munkarna marscherade på nytt – men sedan rullade militären in.

Därefter infördes nattligt utegångsförbud i två burmesiska städer.

– Det finns en oro hos alla jag möter här, säger svenska ambassadsektreteraren Liselott Agerlid till aftonbladet.se.

Utegångsförbudet skulle träda i kraft på onsdagen i städerna Rangoon och Mandalay. Via högtalare meddelades att Rangoon nu satts under militärstyre i 60 dagar. ”Den här ordern utfärdas på grund av protesterna. Organisera inte grupper på fler än fem personer”, löd meddelandet.

Militärer intog gatorna

När demonstranterna på tisdagskvällen vände hemåt igen placerades hundratals soldater och kravallpoliser ut i de centrala delarna av Burmas tidigare huvudstad Rangoon.

– Alla pratar om militärerna, men jag har faktiskt inte sett dem, säger Liselott Agerlid när aftonbladet.se når henne på tisdagskvällen. Några timmar tidigare anlände hon till Rangoon. Efter en promenad på gatorna återvände hon till sitt hotell, för att liksom Rangoons invånare invänta en ny orolig dag.

Krigsråd

Under tisdagskvällen kom rykten om att juntan samlat sitt ”krigsråd” i den nya huvudstaden Naypidaw och besked från gerillarörelsen KNU om att armén beordrat sin 22:a division att lämna delstaten Karen för att i stället flytta sig till Rangoon. Divisionen användes 1988 när det årets omfattande protester för demokrati till sist blev brutalt nedslaget, och upp mot 3000 människor dödades.

– Förhoppningen är att våldet inte ska bryta ut. Det finns en mycket större internationell press på juntan nu än vad som fanns 1988 eftersom insynen i landet är så mycket större, säger Liselott Agerlid.

Hon beskriver stämningen i Rangoon som god. Demonstrationerna har blivit mer och mer politiska för varje dag, men enligt de människor som Liselott Agerlid talade med på tisdagskvällen har det rört sig om helt fredliga manifestationer.

Varningar

Den befarade kraftinsatsen från juntan har än så länge uteblivit, till och med på tisdagen trots att den då varnade skarpt för konsekvenserna i tv, radio och tidningar.

Att upp mot 100000 demonstranter ändå gick ut på gatorna är ett tecken på att de inte är lättskrämda. Frågan är om de vågar – och tillåts – samlas även på onsdagen.

Enligt Liselott Agerlid tyder allt på att demonstrationerna kommer att fortsätta. Då kommer hon själv att finnas på plats på gatorna i Rangoon som observatör.

– Mitt uppdrag är att vara på plats och jag kommer att vara kvar så länge det är motiverat, säger hon.

Vill inte ha blodbad

Spekulationerna om varför juntan ännu inte slagit till handlar främst om att Kina – med mindre än ett år kvar till OS i Peking – absolut inte vill ha ett blodbad och efterföljande oroligheter i ett grannland där man i flera år stött regimen mot resten av världen.

En annan tes är att juntan inte drar sig för att ta till vapen, men att man helst vill göra det nattetid, för att undvika allt för stor uppmärksamhet. Så skedde 1988, medan man den här gången ännu inte fått chansen eftersom munkarna noggrant sett till att upplösa alla demonstrationer tidigt på kvällarna.

En tredje teori är att juntan helt enkelt avvaktar – också det precis som 1988, då det stora tillslaget kom efter flera månader av protester. På så vis kan juntan också hoppas på att demonstrationerna till sist ska ebba ut, eller att åtminstone omvärldens intresse ska ha svalnat.

Sanktioner

Burma står nu i rampljuset klotet runt. USA:s president Bush offentliggjorde på tisdagen nya sanktioner mot Burmas militärjunta.

– USA kommer att skärpa de ekonomiska sanktionerna mot regimens ledare och deras finansiella understödjare. Vi kommer att utvidga visumförbudet för dem som är ansvariga för de mest flagranta brotten mot mänskliga rättigheter, sade Bush inför FN:s generalförsamling.

Publicerad: