”Lagen tar resurser från de verkligt sjuka”

Förre s-ministern Ylva Johansson till hård attack mot alliansens förslag

Regeringen föreslår en lag som gör det möjligt för arbetsgivarna att kräva sjukintyg av de anställda redan första dagen.

Ylva Johansson (s) riktar skarp kritik mot förslaget.

– De som kommer at få betala är kroniskt sjuka och äldre, för det är från dem resurserna tas, säger hon till aftonbladet.se.

Om förslaget som alliansregeringen lägger fram går igenom blir det möjligt för arbetsgivare att kräva sjukintyg från första dagen en arbetstagare sjukanmäler sig. Förslaget ratas av oppositionen.

– Vi satsade extra resurser för att äldre skulle kunna få sjukvård i hemmet. Nu kommer alla de resurserna gå åt till läkare som ska sitta och skriva intyg till lindrigt sjuka med åkommor som de inte kan hjälpa. Är man kräksjuk eller förkyld hjälper inte ett läkarbesök, så det är helt i onödan man skickar dessa människor till vårdcentralerna, säger förre vårdministern Ylva Johansson.

Möjligheten finns redan

Enligt Ylva Johansson finns redan möjligheten att begära sjukintyg tidigt i vissa fall genom överenskommelser i avtalsrörelsen. Att göra det till en allmän lag är enligt Johansson en oerhört kraftig signal som kommer att göra många rädda och överbelamra vårdcentralerna.

”Struntprat”

Socialminister Cristina Husmark Pehrsson har sagt att ett syfte med förslaget är att fånga upp missbrukare eller kroniskt sjuka så att man ska kunna hjälpa dem i tid.

– Det är struntprat. Det är samma regering som precis lagt fram en ny lag som gör att arbetsgivaren inte längre ska vara skyldig att stå för rehabilitering av sina anställda. Att då komma och säga att det här förslaget skulle vara till för att skydda människor är struntprat. Det enda det gör är att ta ifrån de som är sjuka på riktigt, till exempel diabetiker eller deprimerade, resurser, säger Ylva Johansson.

Karin Thurfjell

Publisert: