USA vill se ett aktivare Sverige, säger Bildt

NYHETER

I möte med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i dag

Foto: - Det finns en oro för utvecklingen i Ryssland, självfallet, och det finns all anledning att diskutera olika aspekter på detta, har Carl Bildt sagt inför dagens möte med USA-kollegan Condoleezza Rice.

Washington

Utrikesministern Carl Bildt fortsatte på tisdagen att beta av sin långa besökslista i Washington.

- Det finns ett intresse här att Sverige ska spela en aktivare roll, sade han efter det viktiga mötet med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Rice tog emot Bildt på förmiddagen i State Department. Före mötet i det amerikanska utrikesdepartementets gråbruna stenkoloss i hjärtat av Washington gavs ett fototillfälle. Där konverserade kollegorna lite lättsamt om Bildts förestående resa till Sibirien där han ska träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov.

Paret satt i ett elegant mötesrum i bekväma fåtöljer på var sin sida om en eldstad i vit sten. Den eleganta Condoleezza Rice avspisade varje försök till fråga med ett leende:

- Nice try.

Nya inspel

I en TT-intervju i måndags berättade Bildt att tisdagens möten skulle handla en hel del om situationen i Ryssland.

- Det finns en oro för utvecklingen i Ryssland, självfallet, och det finns all anledning att diskutera olika aspekter på detta.

- Samtidigt har vi ett behov av att ha Ryssland som en konstruktiv aktör i ett antal frågor: från Nordkorea och Iran, när det gäller kärnvapen, till hanteringen av Balkanutmaningarna i FN:s säkerhetsråd.

Efter det halvtimmeslånga mötet berättade Bildt för svenska medier att diskussionen främst handlat om utvecklingen i Ryssland, Mellanöstern, Georgien och Balkan.

Han beskrev det som att Sverige nu har inlett ett mer intensivt förhållande till USA och han passat på med "nya inspel om vårt närområde och Mellanöstern".

Stora frågor

USA efterlyser ett ökat internationellt svenskt engagemang, enligt Bildt som särskilt pekar ut freds- och konfliktfrågor. Men det kom ingen propå om att Sverige ska gå in med mer trupp i exempelvis Afghanistan.

- Men vi måste vara redo att göra fredsinsatser från svensk sida som går lite utöver av vad vi har gjort hittills, sade Bildt.

- Det finns uppenbarligen ett intresse här i Washington att vi ska spela en aktivare roll på den europeiska scenen och i den transatlantiska dialogen. Det ska vi försöka göra också.

- Vi hade en bra diskussion om just detta, bandet mellan ett starkare Europa och en starkare transatlantisk länk, och vad Sverige kan bidra med för att stärka samarbetet. Det är bara egentligen när ett mer medvetet och starkare Europa kan arbeta tillsammans med ett USA som vi har möjlighet att ha inflytande över de verkligt stora frågorna i världen.

- Har vi inte den enigheten över Atlanten är det ganska givet att vi kommer att misslyckas, sade Bildt och hastade i väg till ett möte med USA:s vicepresident Dick Cheney.

Efter sina åtaganden i Washington far Bildt direkt till mötet i Sibirien.

Lars Pedersen/TT