Hotad av tvillingligan

NYHETER

Nämndemannen Ann-Marie, 53: Jag var så pass rädd att jag grät

Ann-Marie Palvall dömde den ena tvillingen till sex års fängelse.

Sedan hotades hon av den andre tvillingen vid sitt hem.

– Jag var så rädd att jag grät, berättar hon.

Foto: TVILLINGLIGANS NYA OFFER Ann-Marie Palvall var en av tre nämndemän som dömde en av bröderna i den så kallade tvillingligan. I måndags kväll blev hon hotad av den andra brodern vid sitt hem. Men hon tänker inte böja sig. ”De ska inte få vinna över systemet”, säger hon.

I torsdags föll domen mot den så kallade tvillingligan. Fyra män, bland annat ett tvillingpar, stod åtalade.

Attentat mot åklagare

En av tvillingarna dömdes till sex års fängelse för bland annat grov mordbrand, övergrepp i rättssak och försök till utpressning. Stockholms tingsrätt ansåg att mannen hade tänt eld på en kvinnlig åklagares bostad i Danderyd.

Ann-Marie Palvall, 53, var en av tre nämndemän som dömde mannen. I måndags kväll utsattes hon själv för hot.

På vägen hem kände hon igen en grupp yngre män från rättegången.

De verkade ha hennes port under uppsikt, så hon gick vidare till en sidoingång. Den tvillingbror som friades av tingsrätten följde efter henne.

– Han cyklade upp och hotade mig. Vad han sa exakt vill jag inte säga. Men det var grova hot. Jag var så pass rädd när jag kom upp att jag grät, berättar hon.

Hon ringde polisen, som placerade två polisbilar vid hennes bostad. I går fick hon poliseskort och satt i långa förhör.

Men Ann-Marie Palvall är fast besluten att inte böja sig för hoten. Hon tänker inte sluta som nämndeman.

– De ska inte få vinna över systemet, säger hon.

Sitter anhållen för hotet

Den tvillingbror som tingsrätten friade i förra veckan sitter nu anhållen, misstänkt för hotet mot Ann-Marie Palvall. Brottsrubriceringen är övergrepp i rättssak.

Under de sex år som Ann-Marie Palvall har varit nämndeman har åtalade både spottat mot henne och gjort gesten för halshuggning.

– Det har jag inte sett som allvarligt. Men däremot om de står vid min bostad, då tar jag det allvarligt. Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag aldrig tagit målet, säger hon.

”De tar inget ansvar”

Ann-Marie Palvall anser att nämndemän, som inte är anställda av Domstolsverket, faller mellan stolarna när det gäller säkerheten inom rättsväsendet.

– De tar inget ansvar för oss när det gäller skyddet. Men hoten kommer för att vi har suttit i de lokalerna. När det händer något måste rättsväsendet vara där och skydda, annars får vi inga som vill sitta i domstolarna framöver, säger hon.

Tidigare artiklar:

BRÄNDE NER ÅKLAGARES LÄGENHET

SÅ VANLIGT ÄR DET MED HOT INOM RÄTTSVÄSENDET

HAR INGEN JURIDISK UTBILDNING

Linda Nohrstedt