”Vi klarar oss tack vare vår kamin – och pizzerian”

NYHETER

Familjen Anderssson-Gustafssons el försvann på söndagförmiddagen

Foto: ”lite spännande” Det ser mysigt ut hemma hos familjen Andersson-Gustafsson utanför Stenungsund. Levande ljus, eld i kaminen och kaffe på bordet. ”Än är det mest lite spännande”, säger Anette Andersson om elavbrottet. Men får de inte tillbaka strömmen snart blir det besvärligt. De kan knappast fortsätta att hämta kaffe hos Anettes föräldrar, som bor någon mil bort.

Utanför Stenungsund försvann strömmen i går förmiddag.

Aftonbladet besökte Bråland och Spekeröd.

Här är vatten och ved hårdvaluta.

Foto: Datorn är tyst och mörk – och Andreas Andersson har svårt att ens hitta tillräckligt med ljus för att kunna läsa under strömavbrottet i Stenungsund.

Anette Andersson kliver in i huset i Bråland utanför Stenungsund. Hon har hämtat kaffe i en termos hos sina föräldrar någon mil bort.

Där har de ström.

Nu häller Anette upp i koppar till sonen Andreas Andersson och sambon Lennart Gustafsson.

Efterlängtat kaffe.

– Man måste få i sig lite koffein. Middag har vi inte hunnit fundera på. Men de har ström i Jörlanda, så pizzerian där kanske blir vår räddning, säger Lennart Gustafsson.

Byter vatten mot ved

Elen försvann halv elva på förmiddagen. Frukost hann de få i sig och lite pulverkaffe gjort på ljummet kranvatten som värmdes på kaminen.

– Tack vare kaminen klarar vi oss. Och så har vi kommunalt vatten, även om det är kallt, säger Lennart Gustafsson.

Vatten är numera en värdefull bytesvara i en bygd där många har egna brunnar med elpumpar. Kompisar till familjen är på väg för att fylla på sina dunkar hemma hos Anette och Lennart. I gengäld tar de med sig ved.

– De kommer hit med ved och hämtar vatten. Och får vi inte ved så får de inte något vatten, säger Anette Andersson och skrattar.

Lagar mat på grillen

Familjen Hellström-Andreasson i Spekeröd har brist på vatten. Tidigare under dagen vågade Patrik Andreasson sig i ut för att hämta vatten i en bäck som de använder att spola i toan med. Vattnet som fortfarande finns i kranen är enbart dricksvatten.

Middagen lagade Patrik på en engångsgrill utomhus.

– Jag fick stå ute vid källartrappan. Där var det lä.

Familjen har en kamin som håller värmen. I det stora köket brinner stearinljus. Döttrarna Tilde och Sanna får chans att testa sitt julklappsspel.

– Nu har vi det mest mysigt. Vi dricker glögg och spelar spel, säger Patrik Andreasson.

”Mest spännande”

Men håller avbrottet i sig blir det besvärligare med mat som förstörs.

– Än är det mest lite spännande. Men i morgon, då är det ju vardag igen och man ska upp och iväg till jobb, säger Carina Hellström.

Läs mer om stormens härjningar

Karin Johansson