Strömlöst efter stormen

NYHETER

188 000 abonnenter utan el på morgonen

Vid 12-tiden på morgonen var 188 000 abonnenter fortfarande utan el.

– Det här är verkligen hårt. Vi är mycket, mycket bedrövade, sade Mattias Hennius som är informatör på Eon.

Många skolor runt om i Sverige saknar också ström och håller stängt i dag. Och det kan på vissa håll ta flera dagar innan strömmen är tillbaka.

Barn såväl som gamla har drabbats av stormen. Flera skolor, förskolor och fritidshem i Kronobergs län har drabbats av stormen och många håller stängt under måndagen på grund av stormens härjningar, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Även i Blekinge och Östergötland är flera skolor och förskolor stängda på grund av strömavbrott.

På flera håll har äldre personer evakuerats undan mörkret och kylan. En av dem är Sven-Olof Hedman som fick lämna bostaden i Agunnaryd i Småland och tillbringa natten på ett äldreboende i Ljungby.

– Strömmen försvann helt och hållet. Jag sov ingenting, eftersom kylan kom krypande ganska snabbt, säger han till Sveriges Radio Jönköping.

Eons kunder drabbades hårdast

Klockan sex på morgonen skickade Eon ut 1 500 man och ett hundratal fordon i skogarna för att röja och reparera ledningar. Åtta helikoptrar flyger under dagen längs ledningarna för att kartlägga alla skador. Främst är det Skåne, Västra Götaland och Svealand som drabbats.

När strömmen kan vara tillbaka är svårt att säga innan all förödelse kartlagts.

– Men det kommer att ta ganska många dagar innan alla fått el igen, säger Hennius.

Eons kunder drabbades hårdast och över 170 000 av bolagets kunder, främst de i södra Sverige, drabbades av avbrott. Vid 21-tiden på söndagskvällen hade siffran sjunkit till 144 000 och vid tolv-tiden på måndagsmorgonen var siffran cirka 123000.

Värst sedan Gudrun

Cirka 48 000 av Vattenfalls kunder var vid 12-tiden på måndagen fortfarande strömlösa och värst var det i bolagets västra distrikt där cirka 31 000 kunder var utan ström vid sju-tiden.

Cirka 17 000 av Fortums kunder var utan ström på måndagsmorgonen och hårdats drabbades västra Götaland där cirka 10 000 kunder var utan ström.

På måndagsmorgonen hade stormen äntligen lagt sig. Bara i fjällkedjan och till havs varnade SMHI fortfarande för hårda vindar.

Ovädret drog in över landet västerifrån på söndagsmorgonen och nådde orkanstyrka på flera håll i Skåne och Västra Götaland. På Hanö i Blekinge var vindhastigheten som högst 40 sekundmeter vid 14-tiden.

Det är den högsta siffran sedan stormen Gudrun i januari 2005.

Läs mer om stormens härjningar

Susanna Vidlund, TT