1,3 miljoner ser Nobelfesten

NYHETER

Det gnistrar, blänker och skimrar när genier och kungligheter samlas till festernas fest.

Nobelbanketten i Stockholms stadshus är världens största tv-sända middag.

Överdådigt och ouppnåeligt för de flesta. Det är kanske därför Nobelfesten lockar 1,3 miljoner tv-tittare. Vi får en skärva av en sagovärld.

Eller hoppas vi på det oväntade? Tänk om någon snubblar i trappan, går fel, har konstiga kläder? Det händer sällan. Nobelfesten är planerad och repeterad in i minsta detalj.

Honnörsbordet tilldrar sig störst intresse, det 25 meter långa bordet mitt i Blå hallen där ett 80-tal av de mest prominenta gästerna sitter. I år utan litteraturpristagaren för tredje gången på fyra år. Doris Lessing stannar hemma i London på grund av skröplig hälsa.

3,5 timmar

Middagen pågår i 3,5 timmar och det går knappast att orda om Stockholms trista regnväder alltför länge. Några mikrofoner på honnörsbordet finns nu inte så vi kan bara gissa oss till vad kronprinsessan Victoria diskuterar med sin bordskavaljer, fransmannen och fysikpristagaren Albert Fert. Ferts fru, Marie Jose, har kung Carl Gustaf till bordet. Drottning Silvia har som vanligt Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch som bordsherre.

Medicinpristagaren Oliver Smithies skämtade friskt när han mötte pressen. Under middagen får han chans att roa riksdagens talmans fru, Ylva Westerberg, med anekdoter. Prinsessan Madeleine sitter mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och fysikpristagaren Peter Grünberg.

Nobelfesten är också tillfället för vackra kläder. I alla fall för damerna. Herrarnas klädedräkt stavas i ett ord: frack. Klänningarna och smyckena är desto mer varierade.

Silvia bär rött

Drottning Silvia bär i år en röd helplisserad sidenklänning och har briljantdiadem i håret. Kronprinsessan Victorias klänning är i svart duchesse och chiffong medan prinsessan Madeleine har en bordeauxröd sammetsklänning och pärlor i öronen.

Det finns inget absolut förbud mot att resa sig, men etikettens makt är tydlig. Inget spring. Om man blir kissnödig då?

– Då smiter man ut diskret, säger Ewa Falkenberg, koordinator på Nobelstiftelsen.

Årets underhållning utförs av 40 dansare från Kungliga Operans balett.

Svenska kocklandslaget står för maten, som är hemlig in i det sista. När det verkligen gäller är det ett kraftprov i logistik. De över 20 kockarna och runt 250 i serveringspersonalen har ett minutschema att följa. Förrätten ska serveras klockan 19.25. Varmrätten 20.11. Desserten 21.20.