Dödssiffran stiger efter indonesiskt skalv – 384 döda

Tsunami drog in under strandfestival

Minst 384 personer har dödats efter jordskalvet med efterföljande tsunami på Indonesien i går.

En tsunamivarning hade utfärdats men den drogs tillbaka efter 34 minuter.

– Många kroppar har hittats vid strandlinjen men antalet är ännu oklart, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheten.

Katastrofmyndigheten på Indonesien meddelar att minst 384 människor dödats på Sulawesi efter jordbävningen som drabbade den indonesiska ön i går. Minst 540 uppges vara skadade och 29 saknade.

Jordbävningen mätte 7,5 på richterskalan och vågorna var upp till tre meter höga.

Strandfestare överraskades

Dödssiffran befaras dessutom stiga ytterligare.

Hundratals människor som planerat att delta i en strandfestival i Palu, som skulle ha inletts på fredagskvällen, hade samlats på stranden och överraskades av tsunamin.

När tsunamivarningen kom igår fortsatte folk med sina aktiviteter på stranden i stället för att fly omedelbart, och blev offer, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho på BNPB.

Försvårade kommunikationer

Myndigheterna har haft problem med att organisera räddningsinsatser i området eftersom ett strömavbrott som orsakades av jordbävningen försvårat kommunikationerna.

– Vi har inte fått fullständiga rapporter ännu då kommunikationerna är brutna. Många kroppar har hittats vid strandlinjen efter tsunamin, men antalet är ännu oklart, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för myndigheten.

Sjukhus i området har kämpat med att ta hand om de hundratals skadade som har varit i behov av vård och det är svårt för myndigheterna att nå det drabbade området.

Publisert:

LÄS VIDARE