Lugn valdag trots hot och ofog

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen tittar förbi vallokalen på Rosengårdsskolan i Malmö på söndagen. Enligt polisens nationella valstab har dagen hittills varit lugn.

Enligt polisens nationella valstab har valdagen hittills varit mycket lugn. Men enstaka anmälningar har kommit in, bland annat om olaga hot.

Två valarbetare och en person som hade röstat utsattes för verbala hot utanför en vallokal i Nynäshamn i förmiddags. Enligt Expressen var det företrädare för Sverigedemokraterna som hotades av två unga män.

Enligt polisens hemsida skadades ingen fysiskt och händelsen utreds nu som olaga hot.

I Karlskoga kastade några yngre pojkar saker mot personer som köade för att komma in i en vallokal på eftermiddagen. Enligt anmälan till polisen kastade pojkarna små mjölkpaket på de köande och försvann sedan på cykel.

Polisen fick dock tag på pojkarna, som samtliga var under 15 år. Ingen anmälan om brott har upprättats och polisen har på sin hemsida rubricerat händelsen som "ofog"

Enligt polisens nationella valstabs pressinformatör har valdagen hittills varit mycket lugn.

"Någon enstaka anmälan om olaga hot vid vallokal har kommit in, men sådana ärenden hanteras på regional nivå och det finns inga händelser som polisens nationella valstab har vidtagit några åtgärder kring", skriver Katarina Friskman, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, i ett mejl till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM